VOLKSWAGEN POLO 1.4 BENZİNLİ 2015 MODEL KULLANIM KLAVUZU
NOT : Bu klavuz aynı model aracın 2011-2012-2013-2014-2016 yıl üretimleriyle ufak tefek birtakım değişiklikler olsada hemen hemen uyum sağlamaktadır.
BÖLÜM-12
Araç bakımı ve onarımı...
İÇİNDEKİLER :
Aracın yıkanması
Cam ve yan ayna temizliği
Cam silecekleri
Lastik contaları kontrol
Kapı kilit buzlanma çözümü
Araç dış bakımı ve temizliği
Konuya giriş
Bu bölümde aşağıdaki konulara ilişkin bilgiler bulacaksınız:
Düzenli ve uygun bakım aracın değerini korur. Uygun bakım korozyon hasarlarında ve kaportadaki boya hasarlarında garanti talebi için koşuldur.
Uygun bakım malzemelerini Volkswagen Yetkili Servislerinden alabilirsiniz.
Tamamlayıcı bilgiler ve uyarı notları:
- Motor bölmesindeki çalışmalar için ön hazırlıklar ⇒ Motor bölmesindeki çalışmalar için ön hazırlıklar
- Aksesuar, parça değişimi, onarımlar ve değişiklikler ⇒ Aksesuar, parça değişimi, onarımlar ve değişiklikler
UYARI
Bakım malzemeleri zehirli ve tehlikeli olabilir. Uygun olmayan bakım malzemeleri ve bakım malzemelerinin yanlış kullanımı, kazalara, ağır yaralanmalara, yanmalara ve zehirlenmeye neden olabilir.
- Bakım malzemesini sadece kapalı orijinal kaplarında muhafaza edin.
- Paketleme ekine dikkat edin.
- Boş yiyecek kutularını, şişeleri veya diğer kapları kesinlikle bakım malzemelerini muhafaza etmek için kullanmayın, içindeki bakım malzemesi herkes tarafından tanınmayabilir.
- Çocukları bakım malzemelerinden uzak tutun.
- Kullanım sırasında zararlı buharlar çıkabilir. Bu nedenle bakım malzemesini sadece iyi havalandırılan alanlarda kullanın.
- Yakıt, terpentin, motor yağı, aseton veya diğer uçucu maddeleri kesinlikle yıkama bakım veya temizleme için kullanmayın. Bu maddeler zehirlidir ve kolay alev alır.
UYARI
Araç parçalarının uygun olmayan bakımı ve temizliği araç emniyet donanımına zarar verebilir ve ağır yaralanmalara neden olabilir.
- Araç parçalarını sadece üretici talimatına göre temizleyin ve bakımını yapın.
- Onaylı ve önerilen temizleme maddelerini kullanın.
NOT
Solvent madde içeren temizleyicileri malzemeyi aşındırır ve zarar verebilir.
Yağ, gres ve yakıt nedeniyle kirli suyun yıkama suyuna ulaşmaması için araç sadece bunun için öngörülen yıkama alanlarında yıkanmalıdır. Bazı ülkelerde bu tesislerin dışında aracın yıkanması yasaklanmıştır.
Bakım maddesi alırken çevreye dost ürünleri tercih edin.
Bakım malzemesi artıkları ev çöpüne atılmamalıdır. Paketleme ekine dikkat edin.
Aracın yıkanması
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Böcek artıkları, kuş pisliği, ağaç reçineleri, toz, zift, is, yol tuzu ve diğer aşındırıcı maddeler aracın yüzeyinde ne kadar uzun süreli kalırsa, bu maddeler o kadar fazla tahribat yaparlar. Örneğin doğrudan güneş ışınları gibi yüksek sıcaklıklar aşındırıcı etkiyi hızlandırır. Aracın alt tarafını dadüzenli olarak yıkayın.
Yıkama sistemi
Yıkama tesisi ilanındaki bilgileri dikkate alın. Otomatik yıkamadan önce hasarları önlemek için tüm camları kapama ve yan aynayı katlama gibi bilinen önlemleri alın. Araçta rüzgarlık, portbagaj, telsiz anten gibi özel montaj parçaları mevcutsa yıkama tesisini mutlaka bilgilendirin ⇒ .
Aracın boyası, normal şartlar altında otomatik yıkama sistemlerinde sorunsuz olarak yıkanmaya dayanacak mukavemettedir. Fakat boyanın dayanaklılığı yıkama tesisi yapısına büyük oranda bağlıdır. Volkswagen fırça kullanmayan yıkama tesislerini önerir.
Olası mum artıklarını camlardan temizlemek ve cam sileceklerinin sesini gidermek için aşağıdaki bilgileri dikkate alın ⇒ Cam ve yan aynanın temizliği .
Elle yıkama
Elle yıkama sırasında önce kiri saf suyla yumuşatın ve mümkün olduğunca yıkayın.
Ardından aracınızı yumuşak bir sünger, bir yıkama eldiveni veya bir yıkama fırçası ile çok hafif bastırarak temizleyin. Bu sırada tavandan başlayarak yukardan aşağı doğru temizleyin. Sadece sert kirlerde şampuan kullanın.
Süngeri veya yıkama eldivenini kısa aralıklarla ıslatın.
Tekerlekleri, marşpiyeyi vb. son olarak temizleyin. Bunun için ikinci bir sünger kullanın.
UYARI
Araçtaki sivri kenarlı parçalar yaralanmaya neden olabilir.
- Örneğin alt tabanı veya tekerlek yuvası iç tarafını temizlerken ellerinizi ve gözlerinizi keskin kenarlı cisimlerden koruyun.
UYARI
Araç yıkandıktan sonra ıslak veya kış mevsiminde buzlanmış fren disklerinden ve fren balatalarından dolayı, frenleme etkisinde gecikme görülebilir ve fren yolu uzayabilir.
- Dikkatli fren manevrası ile frenler kuru ve buzsuz frenlenir Bu sırada trafik için risk oluşturmayın ve yasal kuralları dikkate alın.
NOT
- Su +60 °C (+140 °F)'den sıcak olmamalıdır .
- Boya hasarlarını önlemek için aracı kavurucu güneş ışınları altında yıkamayın.
- Böcek süngeri, mutfak süngeri vb. kullanmayın, aksi takdirde üst yüzey zarar görebilir.
- Farı kesinlikle kuru bez veya süngerle temizleyin, sadece ıslak bez veya süngerle temizleyin. En ideali sabunlu su kullanmaktır.
- Soğuk havada aracın yıkanması: Araca hortum ile su sıkarken suyu doğrudan kilitlere veya kapı ve kapak kanatlarına yöneltmeyin. Kilitler ve contalar donabilir!
NOT
Aracı bir yıkama tesisine sokmadan önce araç hasarlarını önlemek için aşağıdakilere mutlaka dikkat edin:
- Jant ve lastiklerin zarar görmemesi için aracın iz açıklığının yıkama tesisi raylarının mesafesi eşitlenmelidir!
- Aracı yıkama tesisine sokmadan önce yağmur sensörünü kapatın
- Araç yüksekliği ve genişliği yıkama tesisi geçiş yüksekliği ve genişliğine eşit olmalıdır!
- Yan aynaların katlanması. Elektrikli katlanır yan aynayı kesinlikle elinizle katlamayın, sadece elektrikle katlanmalıdır!
- Motor kaputunda boya hasarlarını önlemek için silecek lastiğini kurutmadan sonra ön cama katlayın. Düşürmeyin!
- Yıkama tesisi nedeniyle istenmeden açılmasını önlemek için bagaj kapağını kilitleyin.
Yüksek basınçlı temizleyici ile yıkama
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Yüksek basınçlı temizleyiciyle yapılan oto yıkamalarında yüksek basınçlı temizleyicinin kullanım talimatlarını dikkate alın. Bu özellikle basınç ve püskürtme mesafesi için geçerlidir ⇒ .
Kauçuk hortumlar, yalıtım malzemeleri gibi yumuşak malzemelere ve park mesafe kontrolü sensörlerine yeterli mesafeyi koruyun. Park mesafe kontrolü sensörleri arka tamponda bulunmaktadır ⇒ .
Kesinlikle yuvarlak jet püskürtme veya yüksek basınçlı uç kullanmayın ⇒ .
UYARI
Yüksek basınçlı temizleyicilerin yanlış kullanımı lastik ve diğer malzemelerde görünür veya görünmeyen hasarlara neden olabilir. Kazalara ve ağır yaralanmalara neden olabilir.
- Lastiklere yeterli püskürtme fıskiyesi mesafesini koruyun.
- Lastikleri kesinlikle yuvarlak püskürtme kanalları (Kir kazıyıcı) ile temizlemeyin. Büyük püskürtme mesafesi ve çok küçük etki süresi lastikte görünür veya görünmeyen hasarlar oluşturabilir.
UYARI
Araç yıkandıktan sonra ıslak veya kış mevsiminde buzlanmış fren disklerinden ve fren balatalarından dolayı, frenleme etkisinde gecikme görülebilir ve fren yolu uzayabilir.
- Dikkatli fren manevrası ile frenler kuru ve buzsuz frenlenir Bu sırada trafik için risk oluşturmayın ve yasal kuralları dikkate alın.
NOT
- Su +60 °C (+140 °F) sıcak olmamalıdır.
- Boya hasarlarını önlemek için aracı kavurucu güneş ışınları altında yıkamayın.
- Park mesafe kontrolünün doğru olarak çalışabilmesi için tampondaki sensörlerin üzerinde kir ve buz olmamalıdır. Yüksek basınçlı temizleyiciler veya buhar püskürtücüleriyle temizleme sırasında sensörlere kısa süre püskürtme yapın ve daima 10 santimetreden fazla bir mesafe bırakın.
- Donmuş veya karla kaplanmış camlar yüksek basınçlı temizleyicilerle temizlenmemelidir.
- Soğuk havada aracın yıkanması: Araca hortum ile su sıkarken suyu doğrudan kilitlere veya kapı ve kapak kanatlarına yöneltmeyin. Kilitler ve contalar donabilir!
Cam ve yan aynanın temizliği
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Camların ve yan aynaların temizliği
Camlar ve yan aynayı piyasada bulunan alkol bazlı cam temizleme malzemesi ile ıslatın.
Cam yüzeyleri temiz cam derisi veya iplik bırakmayan bezle kurutun. Aracın boyalı kısımlarını sildiğiniz bir güderi, koruma maddesi artıkları içerir ve bundan dolayı cam yüzeylerini kirletir.
Kauçuk, yağ, gres veya silikon artıkları cam temizleyici veya silikon çözücü ile temizlenmelidir ⇒ .
Mum artıklarının temizlenmesi
Yıkama tesisleri ve diğer bakım malzemeleri cila artıklarını cam yüzeyinde bırakabilir. Cila kalıntıları sadece özel bir temizleyici veya temizlik bezleri ile giderilir. Ön camda birikmiş cila artıkları sileceklerin ses çıkarmasına neden olur. Volkswagen aracın her yıkanmasından sonra ön camdaki mum artıklarının temizleme bezi ile çıkartılmasını önerir.
Cila çözücü özelliğe sahip bir cam temizleme maddesinin cam yıkama suyu haznesine doldurulması ile silecek lastiklerinin ses yapması önlenmiş olur. Temizleme maddesini doldururken uygun karışım oranına uyun. Yağ çözücü temizleme maddeleri bu tip cila kalıntılarını gideremez ⇒ .
Özel temizleyiciler veya cam temizleme bezlerini Volkswagen Yetkili Servislerinden alabilirsiniz. Volkswagen mum artıklarını çıkarmak için aşağıdaki temizlik malzemelerini önerir:
- Sıcak mevsimler için Yaz cam deterjanı- G 052 184 A1 -. Yıkama suyu haznesindeki karışım 1:100 (1 oranında konsantre, 100 oranında su) oranında olmalıdır.
- Yıllık cam deterjanı- G 052 164 A2 - Kışın -18 °C (-0,4 °F)'ye kadar karışım oranı yakl. 1:2 (1 oranında konsantre, 2 oranında su) diğer durumlarda cam yıkama suyu haznesindeki karışım oranı 1:4.
- Tüm camlar ve yan aynalar için cam temizleme bezi - G 052 522 A1 -.
Karların çıkartılması
Tüm camlardaki ve yan aynadaki karı bir el küreği ile temizleyin.
Buzun temizlenmesi
Buzu temizlemek için en ideali buz çözme spreyleridir. Buz küreyicilerini kullanırken öne-geriye hareket ettirmeyin, sadece tek yönde hareket ettirin. Geri hareket ederken mevcut kir camı çizebilir.
UYARI
Kirli ve buğu tutmuş camlar görüşü azaltır ve kaza ve yaralanma riskini artırır.
- Sadece tüm camlardan açık görüş aldığınızda sürüş yapın.
- Buz, kar ve buğuyu tüm camlardan iç ve dıştan temizleyin.
NOT
- Tavsiye edilen temizleme maddelerini kesinlikle cam yıkama suyu haznesinde diğer maddelerle karıştırmayın. Aksi takdirde temel parçalara kar gelebilir ve cam yıkama kanalları tıkanabilir.
- Kar veya buzu camlardan ve aynalardan sıcak suyla çıkartmayın. Aksi takdirde cam zarar görebilir!
- Arka cam rezistansının ısıtıcı telleri arka camın iç tarafında bulunmaktadır. Rezistans telleri üzerine etiket yapıştırmayın ve arka camın iç tarafını hiçbir zaman aşındırıcı maddelerle ve asitli temizliyicilerle veya diğer kimyasal maddelerle temizlemeyin.
- Camların iç tarafında bulunan antenler savrulan cisimler veya aşındırıcı temizlik maddeleri veya diğer kimyasallar nedeniyle hasar görebilir. Cam antenleri üzerine etiket yapıştırmayın ve antenleri kesinlikle aşındırıcı maddelerle ve kimyasal maddelerle temizlemeyin.
Cam sileceği lastiklerinin temizlenmesi ve değiştirilmesi
Şek.. 139 Ön cam silecek lastiklerinin değiştirilmesi: Versiyon A ve B. Arka cam silecek lastiklerinin değiştirilmesi: Versiyon B ve C.
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Fabrika tarafından bir grafit tabakaya sahip cam silecek lastikleri takılmıştır. Grafit tabaka, cam silecek süpürgesinin cam üzerinde sessiz silmesini sağlar. Grafit tabaka hasar görmüşse cam üzerinde silme sırasında ses çıkmasına neden olur.
Cam silecek lastiklerinin durumunu düzenli olarak kontrol edin. İyi oturmayan cam silecek süpürgeleri hasar durumunda yenilenmeli ve kirlendiğinde temizlenmelidir ⇒ .
Hasarlı silecek lastikleri en kısa sürede değiştirilmelidir. Cam silecek lastikleri Yetkili Servislerden alınabilir.
Cam silecek kolunun kaldırılması ve dışarı katlanması
Silecek kolunu kaldırmak veya dışarı katlamak için sadece silecek süpürgesi sabitlemesi alanından tutun.
Ön cam sileceğinde dikkate alın: Cam silecek kolunu dışarı katlamadan önce servis konumuna getirin ⇒ Cam sileceği ve yıkama sistemi
Cam silecek lastiklerinin temizlenmesi
- Cam silecek kolunun kaldırılması ve dışarı katlanması
- Toz ve kirleri yumuşak bir bezle cam silecek lastiklerinden çıkartın.
Ön cam silecek lastiklerinin değiştirilmesi (versiyon A)
- Cam silecek kolunun kaldırılması ve dışarı katlanması
- Aynı uzunlukta ve sürümde yeni silecek lastiğini oturana kadar silecek koluna takın.
- Cam silecek kolunu ön camda geriye katlayın.
Ön veya arka cam silecek lastiklerinin değiştirilmesi (versiyon B)
- Cam silecek kolunun kaldırılması ve dışarı katlanması
- Kilit açma tuşunu ⇒ Şek.. 139② B basılı tutun ve aynı anda silecek lastiğini ok yönünde itin. Ardından cam silecek lastiğini kenara doğru çıkartın ve ok yönü tersine dışarı alın.
- Aynı uzunlukta ve sürümdeki yeni silecek lastiğini, ok yönünde sürün ve silecek koluna takın. Silecek süpürgesini sabit yerleşene kadar ok yönü tersinde çekin.
- Cam silecek kolunu ön veya arka camda geriye katlayın.
Arka cam silecek lastiklerinin değiştirilmesi (versiyon C)
- Cam silecek kolunun kaldırılması ve dışarı katlanması
- Kilit açma düzeneğini ⇒ Şek.. 139③ Cbasılı tutun ve üst cam silecek lastiğini ok yönünde Ⓐ C eğin ve ok yönünde Ⓑ C çıkartın. Bunun için biraz fazla bir güç gerekebilir.
- Aynı uzunlukta ve modelde yeni silecek süpürgesini sabit oturana kadar ok yönü tersinde Ⓑ C silecek koluna takın. Bu sırada silecek süpürgesi eğik pozisyonda Ⓐ C olmalıdır.
- Silecek kolunu arka camda geriye katlayın.
UYARI
Aşınmış ve kirli cam silecekleri görüşü azaltır ve kaza ve yaralanma riskini artırır.
- Silecek lastiklerini zarar gördüklerinde ve aşındıklarında veya ön camı yeterince temizlemediklerinde daima değiştirin.
NOT
- Hasarlı veya kirli cam silecek lastikleri ön camı çizebilir.
- Çözücü madde içeren temizleyiciler, sert fırçalar ve diğer sivri kenarlı cisimler silecek süpürgelerinin temizlenmesi sırasında grafit tabakaya zarar verir.
- Camlar yakıt, boya çözücü, boya inceltici vb. sıvılarla temizlenmemelidir.
Araç boyasının korunması ve parlatılması
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Cilalamak
İyi bir boya koruması araç boyasını korur. En geç temiz boya üzerinde su açıkça parlamadığında araç iyi bir sert mum boya koruması ile yeniden korunmalıdır.
Otomatik yıkama tesisinde düzenli olarak mum boya koruması uygulandığında da Volkswagen araç boyasının en az yılda iki kez sert mum ile korunmasını tavsiye der.
Parlatmak
Sadece araç boyası görünmez olduğunda ve boya koruma maddesi ile parlaklık sağlanamadığında parlatma gereklidir.
Kullanılan parlatma maddesi koruyucu madde içermiyorsa boya işlemden sonra koruma maddesi ile korunmalıdır.
NOT
- Hasarları önlemek için mat boyalı parçalar, plastik parçaları, far camı ve arka lambalar parlatma maddesi veya sert mum ile işlenmemelidir.
- Araç boyası kumlu veya tozlu çevrede veya boya kirli olduğunda parlatılmamalıdır.
Krom ve alüminyum süs parçalarının bakımı ve temizliği
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
- Temiz, iplik bırakmayan bir bezi ıslatın ve yüzeyleri temizleyin.
- Yoğun kirlerde özel çözücü madde içermeyen bakım malzemesi kullanın.
- Krom ve alüminyum parçaları yumuşak, kuru bezle parlatın.
NOT
Krom ve alüminyum parçaların zarar görmemesi için:
- Doğrudan güneş ışınında temizlemeyin veya cilalamayın.
- Kumlu veya tozlu ortamlarda temizlemeyin veya cilalamayın.
- Aşındırıcı etkisi olan temizleme maddeleri kullanmayın.
- Kesinlikle böcek süngeri, mutfak süngeri vb. kullanmayın.
- Kirli üstyüzeyleri cilalamayın
- Çözücü madde içeren temizleyiciler kullanmayın.
- Sertleştirici mum kullanmayın.
Jantların temizliği
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Çelik jantların temizlenmesi
Yapışmış balata artıklarını sanayide kullanılan bir temizleyici ile çıkarabilirsiniz. Bu nedenle çelik jantlar özel bir süngerle temizlenir.
Çelik jantlardaki boya hasarları, pas oluşmasına izin vermeden düzeltilmelidir.
Alaşım jantların bakımı ve temizliği
Tuz ve aşınma birikintileri yakl. iki haftada bir alaşım jantlardan temizlenmelidir. Ardından tekerlekler asit içermeyen temizlik maddeleri ile işlenmelidir. Volkswagen tekerlekleri üç ayda bir sert mum ile işlemenizi tavsiye eder.
Tuz ve balata kalıntılarını düzenli olarak yıkamadığınız zaman alaşımlı jant aşınır.
Temizleme maddesi olarak asit içermeyen alaşım jant temizleme maddelerini kullanın. Boya parlatıcı ve diğer aşındırıcı malzemeleri tekerlek bakımında kullanmayın.
Koruma boya tabakası zarar görürse örn. taş çarpması nedeniyle hasar hemen giderilmelidir.
Lastik contaların bakımı
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Kapıların, camların vb. kauçuk fitilleri düzenli olarak uygun kauçuk bakım malzemesi ile bakımları yapıldığında, daha yumuşak ve daha iyi sızdırmazlık sağlarlar.
Bakımdan önce yumuşak bir bezle toz ve kiri fitillerden temizleyin.
Kapı kilit silindiri buzunun çözülmesi
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Volkswagen kapı kilit silindiri buzunun çözülmesi için artık temizleyici ve antipas etkiye sahip Volkswagen orijinal spreylerini kullanmanızı önerir.
NOT
Kapı kilinden buzu çıkartmak için gres içermeyen maddeler kullanıldığında kapı kilidi silindiri paslanabilir.
Alt taban koruması
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Aracın alt taban kimyasal ve mekanik etkilere karşı korunmuştur. Sürüş sırasında aracın alındaki koruma tabakası zarar görebilir. Bu nedenle Volkswagen araç altındaki ve yürüyen aksam koruma tabakasını düzenli olarak kontrol etmenizi ve gerekiyorsa onarmanızı önerir.
ÖNEMLİ
Alt taban koruması ve korozyon önleyici maddeler sıcak egzoz sisteminde veya diğer sıcak motor paçalarında alev alabilir.
- Alt taban koruması veya korozyon önleyici maddeleri egzoz borusunda, katalitik konvertörde, ısıtma plakasında ve aracın diğer sıcak parçalarında kullanmayın.
Motor bölmesinin temizlenmesi
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Aracın motor bölmesi tehlikeli bir bölgedir ⇒ Motor bölmesindeki çalışmalar için ön hazırlıklar .
Motor bölmesi temizliği Yetkili Servis tarafından uygulanmalıdır. Uygun olmayan temizlik nedeniyle korozyon koruması sökülebilir ve elektrik yapı parçaları hasar görebilir. Ayrıca su silecek tablası üzerinden araç içine ulaşabilir ⇒ .
Motor bölmesi yüksek oranda kirlendiğinde, uygun bir motor temizliği için bir yetkili servise başvurun. Volkswagen, bunun için Volkswagen Yetkili Servislerini önermektedir.
Su haznesi
Silecek tablası motor bölmesinde ön cam ile motor arasında delik bir kapak altında bulunur. Dış hava, silecek tablasından, ısıtma ve temiz hava sistemi veya klima üzerinden iç mekana emilir.
Yaprak ve diğer gevşek cisimler, silecek tablası kapağından elektrik süpürgesi veya elle temizlenmelidir.
UYARI
Motor bölmesinde çalışma yapılırken yanma, yaralanmalar, yangın tehlikesi ve kazalar olabilir!
- Çalışmaya başlamadan önce gerekli işlemleri ve geçerli güvenlik kurallarını öğrenin ⇒ Motor bölmesindeki çalışmalar için ön hazırlıklar .
- Volkswagen çalışmaların Yetkili Servis tarafından yapılmasını önerir.
NOT
Silecek tablasına manuel giren su örn. yüksek basınç temizleyici ile ciddi araç hasarlarına neden olabilir.
Yağ, gres ve yakıt nedeniyle kirli suyun yıkama suyuna ulaşmaması için motor bölmesi sadece bunun için öngörülen yıkama alanlarında yıkanmalıdır. Bazı ülkelerde bu tesislerin dışında motor bölmesi temizliği yasaklanmıştır.
İç mekan bakımı ve temizliği
Konuya giriş
Bu bölümde aşağıdaki konulara ilişkin bilgiler bulacaksınız:
Modern giysi kumaşları, örneğin koyu renk kot kumaşları, kısmen de olsa renkleri gerçek değildir. Özellikle açık renk koltuk döşemelerinde (kumaş veya deri) , bu giysilerden dolayı, tabi kullanım koşullarına uygun olarak, yine de gözle görülür belirgin renk değişimleri oluşabilir. Bu durum döşeme kumaşının düşük kalitede olmasından değil, aksine giysi kumaşlarının solmaz renk oranının eksik olmasından kaynaklanır.
Tamamlayıcı bilgiler ve uyarı notları:
- Aksesuar, parça değişimi, onarımlar ve değişiklikler ⇒ Aksesuar, parça değişimi, onarımlar ve değişiklikler
UYARI
Bakım malzemeleri zehirli ve tehlikeli olabilir. Uygun olmayan bakım malzemeleri ve bakım malzemelerinin yanlış kullanımı, kazalara, ağır yaralanmalara, yanmalara ve zehirlenmeye neden olabilir.
- Bakım malzemesini sadece kapalı orijinal kaplarında muhafaza edin.
- Paketleme ekine dikkat edin.
- Boş yiyecek kutularını, şişeleri veya diğer kapları kesinlikle bakım malzemelerini muhafaza etmek için kullanmayın, içindeki bakım malzemesi herkes tarafından tanınmayabilir.
- Çocukları bakım malzemelerinden uzak tutun.
- Kullanım sırasında zararlı buharlar çıkabilir. Bu nedenle bakım malzemesini sadece iyi havalandırılan alanlarda kullanın.
- Yakıt, terpentin, motor yağı, aseton veya diğer uçucu maddeleri kesinlikle yıkama bakım veya temizleme için kullanmayın. Bu maddeler zehirlidir ve kolay alev alır.
UYARI
Araç parçalarının uygun olmayan bakımı ve temizliği araç emniyet donanımına zarar verebilir ve ağır yaralanmalara neden olabilir.
- Araç parçalarını sadece üretici talimatına göre temizleyin ve bakımını yapın.
- Onaylı ve önerilen temizleme maddelerini kullanın.
NOT
- Solvent madde içeren temizleyicileri malzemeyi aşındırır ve zarar verebilir.
- Hasarların önlenmesi için sert lekeler Yetkili Servis tarafından çıkartılmalıdır.
Uygun bakım malzemesi Volkswagen Yetkili Servisinden alınabilir.
Koltuk kılıfları ile işlemler
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Kontrol listesi
Araca binmeden önce dolgu kumaşına veya kumaş kaplamalarına temas edebilecek fermuarları kapatın. Açık cırt cırtlı bağlantılar döşeme kumaşlarında ve kumaş kaplamalarında hasara neden olabilir.
Hasarları önlemek için sivri kenarlı cisimlerin ve aplikasyonların dolguya ve kumaş kaplamalara temasını önleyin. Aplikasyonlar örn. kıyafet veya kemerlerdeki fermuarlar, perçinler, taşlardır.
Koltuk üstyüzeylerinin hasar görmemesi için gözeneklerdeki, kıvrımlardaki ve dikiş yerlerindeki toz ve kirleri düzenli olarak temizleyin.
Koltuk kılıfının renk değişimini önlemek için kıyafetleri mutlaka renk geçişi açısından kontrol edin. Bu her şeyden önce açık renkte kılıflar için geçerlidir.
Koltuk kılıfları kullanımında aşağıdakilere dikkat edin ⇒ :
NOT
Koltuk kılıflarının korunması için önemli olan kontrol listesinin dikkate alınmaması dolgu kumaşların ve kumaş kılıfların hasar görmesine ve renklerinin solmasına neden olabilir.
- Kontrol listesini dikkate alın ve işlemleri uygulayın.
Volkswagen, koltuk döşemesindeki olası renk değişiklerinin, uzman işletme tarafından temizletilmesini önerir.
Dolgu kumaşı, kumaş kaplamalar ve Alcantara®temizliği
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Normal temizlik
- Temizlik maddelerini kullanmadan önce paket üzerindeki uygulama, bilgi ve uyarıları okuyun ve dikkate alın.
- Dolgu kumaş, kumaş kaplamalar, Alcantara®-koltuk kılıfları ve taban paspası düzenli olarak elektrikli süpürge ile (fırça takımı) temizlenmelidir.
- Genel temizlik için yumuşak sünger veya piyasada bulunan, iplik bırakmayan mikro lifli bezleri kullanın ⇒ .
- Alcantara®-yüzeyleri hafif nemli pamuk veya pamuklu bezlerle ya da piyasada bulunan, iplik bırakmayan mikrolifli bezlerle temizleyin ⇒ .
Dolgu malzemesi ve kumaş kaplamaların üstyüzeylerindeki genel kirlerde temizlik piyasada bulunan köpük temizleyiciler ile yapılabilir.
Dolgu kumaş ve kumaş kılıflar aşırı derecede kirlenmişse özel temizleme işlemine başvurmanızı öneririz.
Lekelerin çıkarılması
Lekelerin temizliğinde sadece nokta halindeki lekelerin değil tüm lekeli yüzeyin temizlenmesi gerekebilir. Her şeyden önce genel kullanım izleri ile kirlendiğinde. Aksi takdirde uygulama yapılan lekeler, yapılmayan lekelere göre daha açık olur.
Leke türü | Temizlik |
---|---|
Su bazlı lekeler, örn. kahve veya meyve suyu | - Bir süngerle hafif yıkama çözeltisi sürün. - Emici, kuru bir bezle kurulayın. |
Sert lekeler,çikolata, makyaj gibi | - Yıkama macununu a) doğrudan leke üzerine sürün ve işleyin. -Yıkama çözeltisi artıklarını temizlemek için nemli bir bez veya süngerle saf su sürün. Emici, kuru bir bezle kurulayın. |
Yağ bazlı lekeler, örn yağ, ruj vb. | -Saf sabun veya yıkama macunu a) sürün. -Çözülen yağ veya boya parçalarını emici bir malzeme ile silin. -Saf su ile durulayın. Bu sırada kılıfları ıslatmayın. |
NOT
Fırça ile sadece taban paspası ve ayak paspası temizlenmelidir! Diğer kumaş üzet yüzeyler fırça ile zarar görebilir.
NOT
Buhar ile kirler kumaşın derinlerine girip yerleşebileceğinden buharlı temizleyiciler kullanmayın.
NOT
- Alcantara® kesinlikle ıslatılmamalıdır.
- Alcantara® deri bakım maddeleri, çözücü maddeler, cila, ayakkabı cilası, leke sökücü ve benzeri maddelerle temizlenmemelidir.
- Malzemenin yüzeyine zarar verebileceğinden ıslak temizlemede fırça kullanmayın.
- Buhar ile kirler kumaşın derinlerine girip yerleşebileceğinden buharlı temizleyiciler kullanmayın.
a) Yıkama pastası olarak örn. sıvı sabun kullanılabilir.
Doğal deri kılıflarının bakımı ve temizliği
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Araçtaki deri donanımının temizliği ve bakımı ile ilgili sorularınızda Volkswagen Yetkili Servisine başvurun.
Bakımı ve kullanımı
Renk tabakası olmadığından doğal napa deri hassastır.
- Düzenli olarak ve her temizlikten sonra ışık koruması ve su yalıtımı etkisi olan bakım kremi sürün. Krem deriyi besler, nefes almasını sağlar ve kaybettiği nemi geri verir. Aynı zamanda bir üst yüzey koruması sağlar.
- Deri iki ila üç ayda bir temizlenmeli ve yeni kirler çıkartılmalıdır.
- Temizlik ve bakım maddesi özellikle dikkatli sürülmelidir.
- Tükenmez kalem, mürekkep, ruj, ayakkabı cilası vb. ile oluşan yeni lekeler en kısa sürede çıkartılmalıdır.
- Deri rengi bakımı. Gerektiğinde farklı alanlar özel renkli deri kremi ile yenilenmelidir.
- Yumuşak bir bezle yıkanır.
Temizlenmesi
Volkswagen genel temizlik için hafif ıslatılmış pamuk veya pamuklu bezler kullanmanızı önerir.
Prensip olarak derinin hiç bir alanda ıslanmamasına ve dikiş alanlarına su girmemesine dikkat edin.
Leke türü | Temizlik |
---|---|
Yoğun kirler | - Tamamen sıkılmış bir bezle hafif sabun çözeltisi a) sürün. - Emici, kuru bir bezle kurulayın. |
Su bazlı lekeler, örn. kahve, çay, su, kan vb. | - Yeni lekeleri emici bir bezle temizleyin. - Kurumuş lekelerde uygun bir temizleyici kullanın ⇒ |
Yağ bazlı lekeler, örn yağ, ruj vb. | - Taze lekeleri emici bir bezle temizleyin. -Henüz üstyüzeye ulaşmamış lekelerde uygun bir temizleyici kullanın ⇒ . -Kuru lekeleri yağ çözücü spreyle temizleyin ⇒ |
Tükenmez kalem, keçeli kalem, oje, ayakkabı cilası gibi özel lekeler. | - Emici, kuru bir bezle kurulayın. -Deri için uygun özel leke çıkartıcı ile temizleyin. |
NOT
- Deriye; solvent maddeler, cilalar, ayakkabı boyası, leke çıkarıcılar ve benzeri maddeler sürülmemelidir.
- Çalkalanan sıvıyı deri yüzeyinde uzun süre kalmaması için hemen emici bir bezle çıkartın.
NOT
Açık alanda uzun park süresinde deriyi solmaması için doğrudan güneş ışınlarına karşı koruyun.
Kullanımdan dolayı oluşan hafif renk değişimi normaldir.
a) Yumuşak sabun çözeltisi: Bir litre suya iki yemek kaşığı nötr sabun.
Suni deri kılıflarının temizliği
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Suni deri kılıflarının temizliği için sadece su ve doğal temizleme maddeleri kullanın.
NOT
Suni deriye; solvent maddeler, cilalar, ayakkabı boyası, leke çıkarıcılar ve benzeri maddeler sürülmemelidir. Bunlar, sertleşmeye ve malzemenin zamanından önce kırılmasına sebep olur.
Eşya gözleri, bardaklık ve küllük temizliği
Şek.. 140 Ön orta konsolda: Eşya gözü ve bardaklık.
Şek.. 141 Kül kalıntısı bulunan, çıkartılabilir ve açılabilir küllük.
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Eşya gözlerinin ve bardak tutucusunun temizlenmesi
- Temiz, iplik bırakmayan bir bezi suyla nemlendirin ve parçaları temizleyin.
- Bu işlem yeterli olmazsa özel çözücü madde içermeyen suni deri temizlik ve bakım malzemesi kullanın.
Küllüğün temizlenmesi
- Küllüğü çıkartın ve boşaltın.
- Bir bezle yıkayın.
Tabanı ⇒ Şek.. 141 (ok) temizlerken kül artıklarının çıkması için kürdan veya benzeri bir cisim kullanın.
Plastik parçalar, ahşap dekorlar ve gösterge tablosunun bakımı ve temizliği
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
- Temiz, iplik bırakmayan bir bezi suyla nemlendirin ve parçaları temizleyin.
- Plastik parçalar (araç içi ve dışında) ve gösterge tablosu Volkswagen tarafından onaylı, özel çözülme maddesi içermeyen plastik temizlik ve bakım maddesi ile temizlenmelidir. ⇒ .
- Ahşap dekorlar sabun çözeltisi ile temizlenmelidir.
UYARI
Çözülme maddesi içeren temizleyiciler hava yastığı modülü yüzeyini gözenekli yapar. Hava yastığının tetiklendiği bir kazada çözülen plastik parçalar ağır yaralanmalara neden olabilir.
- Gösterge tablosunu ve hava yastığı modülü yüzeyini kesinlikle çözülme maddesi içeren temizleyicilerle temizlemeyin.
Emniyet kemerlerinin temizliği
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Kemer bandındaki kaba kirler kemer otomatının sarmasını ve bu nedenle emniyet kemerinin çalışma şeklini etkiler.
Emniyet kemerleri temizlenmeleri için sökülmemelidir.
- Kirlenen emniyet kemerini tamamen çıkartın ve kemer bandını açın.
- Emniyet kemerini hafif sabun çözeltisi ile temizleyin.
- Temizlenen kemer kumaşını tamamen kurutun.
- Tamamen kuruduğunda emniyet kemerini sarın.
UYARI
Düzenli olarak, tüm emniyet kemerlerinin durumu kontrol edilir. Kemer yapısı veya emniyet kemerinin diğer parçaları hasar görmüş ise, emniyet kemerlerinin hemen yetkili servis tarafından sökülerek değiştirilmesini sağlayın. Hasar görmüş emniyet kemerleri büyük risk oluşturmaktadır ve ağır veya ölümcül yaralanmalara sebep olabilir.
- Emniyet kemerleri ve temel parçaları kesinlikle kimyasal maddelerle temizlenmemeli veya aşındırıcı sıvılarla, çözündürücü maddelerle ve keskin cisimlerle temas etmemelidir. Bu şekilde kemer kumaşının dayanıklılığı büyük ölçüde etkilenir.
- Temizlenen emniyet kemeri sarılmadan önce tamamen kurutulmalıdır, aksi takdirde nem kemer sarma otomatına zarar verir ve fonksiyonunu etkiler.
- Kemer kilidi giriş yuvasına kesinlikle yabancı cisim ve sıvı girmemelidir. Bu nedenle kemer kilidi ve emniyet kemeri fonksiyonu etkilenebilir.
- Emniyet kemerini kesinlikle kendiniz onarmaya, değiştirmeye veya sökmeye çalışmayın.
- Hasar görmüş emniyet kemerlerini hemen, Volkswagen tarafından bu araç için onaylanmış emniyet kemerleri ile değiştirin. Bir kaza esnasında kullanılmış ve bundan dolayı ters dönmüş emniyet kemerleri bir Yetkili Servis tarafından yenilenmelidir. Gözle görülür herhangi bir hasar olmasa bile kemerler yenilenmelidir. Ayrıca emniyet kemerlerinin kancaları kontrol edilmelidir.
Tekerlek ve lastikler
Konuya giriş
Bu bölümde aşağıdaki konulara ilişkin bilgiler bulacaksınız:
Volkswagen lastik ve tekerleklerdeki tüm çalışmaların Yetkili Servis tarafından uygulanmasını önerir. Yetkili Servis gerekli özel aletlerle ve yedek parçalarla donatılmıştır, personel gerekli uzmanlığa ve eski lastiklerin çevreye duyarlı olarak betaraf edilmesine yönelik bilgiye sahiptir. Volkswagen, bunun için Volkswagen Yetkili Servislerini önermektedir.
Tamamlayıcı bilgiler ve uyarı notları:
UYARI
Yeni tekerlekler veya eski, aşınmış veya hasar görmüş tekerlekler tam araç kontrolü ve fren etkisi sağlamaz.
- Tekerlek ve lastiklerin yanlış kullanımı sürüş güvenliğini azaltır ve kaza ve ağır yaralanmalara neden olabilir.
- Tüm dört tekerlekte sadece aynı yapı türünde, aynı boyutta (dönme çevresi) ve aynı profil sürümünde lastikler kullanın.
- Yeni lastikler başlangıçta az tutuşa ve fren etkisine sahip olduğundan alıştırılmalıdır. Kaza ve yaralanmaları önlemek için ilk 600 Km'de dikkatli sürüş yapın.
- Düzenli olarak lastik basıncını kontrol edin ve daima verilen lastik basıncı değerlerini koruyun. Çok düşük lastik basıncı lastiklerin patlamasına neden olabilecek şekilde çalışma yüzeyinin aşınacağı ölçüde ısınabilir.
- Hasar görmüş (çizik, kesik, yırtık ve kabarma) ve aşınmış lastiklerle sürüş yapmayın. Bu lastiklerle sürüşler lastiğin patlamasına, kazalara ve ağır yaralanmalara neden olabilir. Aşınmış veya hasar görmüş lastikleri hemen değiştirin.
- Monte edilen lastikler için izin verilen azami hızı ve taşıma yükünü kesinlikle aşmayın.
- Sürücü asistan sistemlerinin ve fren destekli sistemlerin etkililiği lastiklerin tutuşuna bağlıdır.
- Sürüş sırasında alışık olunmayan titreşimler veya aracın tek taraflı çekmesi tespit edilirse aracı hemen durdurun ve lastikleri ve tekerlekleri hasar açısından kontrol edin.
- Araç kontrolünü kaybetme, kaza ve ağır yaralanma riskini azaltmak için cıvatalı jant halkasına sahip jantlarda kesinlikle cıvataları gevşetmeyin.
- Geçmişi bilinmeyen tekerlek veya lastikleri kullanmayın. Kullanılmış jantlar ve lastikler, görünmüyor olsa da hasarlı olabilir.
- Eski lastikler - henüz kullanılmamış olsa dahi- her şeyden önce yüksek hızlarda aniden hava kaybedebilir veya patlayabilir ve bundan dolayı; kazalara ve ağır yaralanmalara neden olabilir. 6 yaşından büyük lastikler sadece acil durumda ve özel bir dikkatle vede dikkatli sürüş tarzı ile kullanılmalıdır.
Teknik nedenlerle normalde diğer araçların jantları kullanılamaz. Bu durum aynı araç tipine ait jantlar için bile geçerlidir. Resmi araç belgesini dikkate alın ve gerekiyorsa Volkswagen Yetkili Servisine sorun.
Tekerlek ve lastiklerin kullanımı
Şek.. 142 Tekerlekleri değiştirme şeması.
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Lastikler çoğunlukla aracın en çok kullanılan ve değeri bilinmeyen parçalarıdır. Lastikler son derece önemlidir, çünkü lastiklerin ince çalışma yüzeyleri aracın yol ile tek temasıdır.
Lastik kullanım ömrü lastik basıncına, sürüş tarzına, kullanıma ve doğru montaja bağlıdır.
Lastikler ve jantlar önemli yapısal parçalardır. Volkswagen tarafından onaylanan lastikler ve jantlar, ait oldukları araç tipine tam uygundur ve böylece hem yol tutuşu, hem de emniyetli sürüş özelliği açısından en üstün düzeydedir.
Lastikteki hasarların önlenmesi
- Kaldırım ve benzeri engelleri yavaşça ve mümkün olduğunca dik açıyla geçin.
- Lastikleri düzenli olarak hasar açısından (çizik, kesik, yırtık ve şişme) kontrol edin.
- Lastik profilinin dışında bulunan ve lastiğin içine girmemiş yabancı cisimleri çıkartın ⇒ Lastiklere giren yabancı cisimler
- Stepne dahil lastikler gres, yağ, benzin ve fren hidroliği dahil aşındırıcı maddelerle temasa karşı korunmalıdır ⇒ .
- Supapların kaybolmuş toz kapaklarını hemen yenileyin.
Yönlü lastikler
Yönlü lastikler sadece bir yönde hareket edebilmeleri için yapılmıştır. Yönlü lastiklerde lastik yanağı oklarla işaretlenmiştir ⇒ Lastik yazısı . Belirtilen yöne mutlaka uyulmalıdır. Böylece su üzerinde kızaklama (Aquaplaning), yol tutuşu, gürültü ve aşınma açısından optimum özellikler sağlanır.
Bir lastik öngörülen çalışma yönü tersine monte edilirse lastikler özelliklerine uygun kullanılamayacağından mutlaka dikkatli sürüş yapın. Bu durum özellikle ıslak zeminde önemlidir. Lastikler mümkün olduğunca erken değiştirilmeli veya doğru yönde takılmalıdır.
Tekerlek değişimi
Tüm tekerleklerde aynı aşınmayı sağlamak için tekerleklerin yerlerini düzenli olarak şemaya uygun biçimde değiştirmeniz tavsiye edilir ⇒ Şek.. 142 . Bu sayede lastiklerin ömürleri birbiri ile yaklaşık aynı olur.
Volkswagen tekerlek değişiminin Yetkili Servis tarafından yapılmasını önerir.
6 yaşından büyük lastikler
Lastikler, fonksiyonlarını kısıtlayan fiziksel ve kimyasal süreçlerden ötürü eskirler. Uzun süreliğine kullanılmadan depolanan lastikler, araç üzerinde bulunup sürekli kullanılan lastiklere nazaran daha erken sertleşir ve çatlar.
Volkswagen altı yaşında ve daha büyük lastikleri yeni lastiklerle değiştirmenizi önerir. Bu durum stepne dahil dış taraftan hala kullanılabilir görünen ve profil derinlikleri yasal olarak belirtilen minimum değere henüz ulaşmamış lastikler için de geçerlidir ⇒ .
Her lastiğin yaşı lastik tanım numarasının temel parçası olan () lastik üretim numarası yardımı ile belirlenebilir ⇒ Lastik yazısı .
Lastiklerin depolanması
Tekrar takarken önceki dönüş yönüne uymak için sökmeden önce lastikleri işaretleyin (sol, sağ, ön, arka). Sökülen tekerlek veya lastikler daima soğuk, kuru ve mümkün olduğunca karanlık alanda depolanmalıdır. Janta monte edilen lastikler dikey olarak konulmaz.
Jantsız lastikleri uygun bir torba içinde kirlenmelerden koruyun ve dönüş yüzeyi üzerinde depolayın.
UYARI
Aşındırıcı sıvılar ve maddeler lastikte lastiğin patlamasına neden olabilecek şekilde görünen veya görünmeyen hasarlar oluşturabilir.
- Kimyasal maddeler, yağ, gres, yakıt, fren hidroliği ve diğer aşındırıcı maddeler daima lastiklerden uzakta tutulmalıdır.
UYARI
Eski lastikler - henüz kullanılmamış olsa dahi- her şeyden önce yüksek hızlarda aniden hava kaybedebilir veya patlayabilir ve bundan dolayı; kazalara ve ağır yaralanmalara neden olabilir.
- 6 yaşından büyük lastikler sadece acil durumda ve özel bir dikkatle vede dikkatli sürüş tarzı ile kullanılmalıdır.
Eski lastikler daima talimatlara uygun biçimde imha edilmelidir.
Jantlar
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Jantlar ve bijonlar yapısal olarak birbirine göre ayarlanmıştır. Yeni jant aldığınızda yeni janta ait boyu ve şekli aynı olan bijonlar kullanılmalıdır. Tekerleklerin sıkıca oturması ve fren sisteminin düzgün çalışması buna bağlıdır ⇒ .
Teknik nedenlerle normalde diğer araçların jantları kullanılamaz. Bu durum aynı araç tipine ait jantlar için bile geçerlidir.
Volkswagen tarafından onaylanan lastikler ve jantlar, ait oldukları araç tipine tam uygundur ve böylece hem yol tutuşu, hem de emniyetli sürüş özelliği açısından en üstün düzeydedir.
Bijonlar
Bijonlar daima doğru sıkma torku ile cıvatalanmalıdır ⇒ Tekerlek değişimi
Cıvatalarla sabitlenmiş jant çemberli jantlar
Cıvatalarla sabitlenmiş jant çemberli jantlar, bir çok yapı parçasından oluşur. Bu yapı parçaları özel cıvatalarla ve özel bir yöntemle birbirlerine sabitlenmişlerdir. Böylece tekerleğin fonksiyonu, sızdırmazlığı, güvenliği ve düzgün dönmesi sağlanmıştır. Bu nedenle hasarlı jantlar değiştirilmelidir ve sadece Yetkili Servis tarafından onarılmalıdır. Volkswagen, bunun için Volkswagen Yetkili Servislerini önermektedir ⇒ .
Cıvatalarla sabitlenmiş süs elemanlı jantlar
Jantlar kendinden emniyetli cıvatalarla janta monte edilmiş olan değiştirilebilir süs elemanları ile donatılmıştır. Hasarlı süs elemanları sadece Yetkili Servis tarafından değiştirilmelidir. Volkswagen, bunun için Volkswagen Yetkili Servislerini önermektedir ⇒ .
UYARI
Uygun olmayan veya hasarlı jantların kullanımı sürüş güvenliğini etkiler ve kaza ve ağır yaralanmalara neden olabilir.
- Sadece araç için izinli jantları kullanın.
- Jantları düzenli olarak hasar açısından kontrol edin, gerekiyorsa değiştirin.
UYARI
Cıvatalarla sabitlenmiş jant çemberli jantlarda cıvataların yanlış gevşetilmesi veya sıkılması kaza ve ağır yaralanmalara neden olabilir.
- Cıvatalarla sabitlenmiş jant çemberli jantlarda cıvataları kesinlikle gevşetmeyin.
- Cıvatalarla sabitlenmiş jant çemberli jantlardaki tüm çalışmalar Yetkili Servis tarafından uygulanmalıdır. Volkswagen, bunun için Volkswagen Yetkili Servislerini önermektedir.
Yeni lastik ve tekerleklerin değiştirilmesi
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Yeni lastikler
- Lastiklerin önce alıştırılması gerektiğinden ilk 600 km'de özellikle dikkatli sürün. Alıştırılmamış lastikler düşük tutuşa ⇒ ve fren etkisine ⇒ sahiptir.
- Tüm dört tekerlekte sadece aynı yapı türünde, aynı boyutta (dönme çevresi) ve aynı profil sürümünde lastikler kullanın.
- Yapısal özelliklerden ve profil tasarımından dolayı yeni lastiklerin profil derinlikleri modele ve üreticiye bağlı olarak farklı olabilir.
Lastiklerin değiştirilmesi
- Lastikler mümkünse tek tek değil, en azından aksa göre değiştirilmelidir (ön akstaki her iki lastik veya arka akstaki her iki lastik) ⇒
- Eski lastikler sadece Volkswagen tarafından ona ait araç tipi için onaylı lastiklerle değiştirilmelidir, bu sırada boyuta, çapa, taşıma gücüne ve maksimum hıza dikkat edin.
- Boyutu Volkswagen tarafından onaylı lastik ölçülerini aşan lastikleri kesinlikle kullanmayın. Daha büyük lastikler aşınabilir ve kaportaya veya diğer parçalara sürtebilir.
UYARI
Yeni lastikler başlangıçta az tutuşa ve fren etkisine sahip olduğundan alıştırılmalıdır.
- Kaza ve yaralanmaları önlemek için ilk 600 Km'de dikkatli sürüş yapın.
UYARI
Tekerlekler yapısal olarak gerekli serbestliğe sahip olmalıdır. Serbest geçiş olmadığında lastikler yürüyen aksam parçalarına, kaportaya ve fren hatlarına sürtünebilir, bu da fren sisteminin devre dışı kalmasına ve çalışma yüzeyinin aşınmasına ve böylece lastiklerin patlamasına neden olabilir.
- Lastiklerin gerçekteki ölçüleri Volkswagen tarafından onaylı lastik ölçülerinden fazla olmamalıdır ve araç parçalarına sürtünmemelidir.
Lastiklerdeki aynı boyut bilgilerine rağmen çeşitli lastik tiplerinin gerçek ölçüleri belirtilen bu değerlerden farklı olabilir veya lastik konturları büyük ölçüde farklı olabilir.
Volkswagen onaylı lastikler gerçek ölçülerin araca uygun olmasını garantiler. Diğer lastik tiplerinde lastik satıcısı lastik üreticisinin, lastik tipinin araç için uygun olduğunu belirten onayını göstermelidir. Onay iyi saklanmalı ve araçta taşınmalıdır.
Lastik dolum basıncı
Şek.. 143 Lastik basıncı etiketi montaj yeri.
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Fabrika tarafından monte edilen lastiklerin doğru dolum basıncı bir etikette belirtilmiştir - Dört mevsim, yaz ve kış lastikleri için geçerlidir. Etiket ⇒ Şek.. 143 depo kapağının iç tarafında bulunur.
Çok düşük veya çok yüksek bir lastik basıncı lastiklerin ömrünü oldukça düşürür ve aracın sürüş durumunu olumsuz yönde etkiler ⇒ . Her şeyden önce yüksek hızda doğru lastik basıncı özellikle önemlidir. Hatalı bir lastik basıncı yüksek aşınmaya ve hatta lastiğin patlamasına neden olur.
Bu nedenle lastik basıncı ayda bir kez ve uzun seyahatlere çıkmadan önce kontrol edilmelidir.
Belirtilen lastik basıncı soğuk lastik için geçerlidir. Lastik basıncı sıcak lastiklerde soğuk lastiklerdekinden yüksektir.
Bu nedenle lastik basıncını adapte etmek için kesinlikle sıcak lastikten hava boşaltmayın. Bu durumda, lastik basıncı o kadar düşüktür ki, bu da ani lastik patlamasına sebeb olabilir.
Lastik basıncının kontrolü
Lastik basıncını sadece lastikler düşük hızda son üç saatte birkaç km'den fazla sürülmediğinde kontrol edin.
- Lastik basıncını düzenli olarak ve daima soğuk lastikte kontrol edin. Mevcutsa stepne dahil tüm lastikleri kontrol edin. Soğuk bölgelerde lastik basınçları daha sık kontrol edilmelidir, fakat sadece araç önceden hareket ettirilmediğinde kontrol edilmelidir. Daima doğru çalışan lastik basıncı test cihazı kullanın.
- Fazla yükte lastik basıncını uygun şekilde adapte edin.
- Lastik dolum basıncını adapte ettikten sonra subap kapaklarının cıvatalanmasına ve lastik kontrol sistemi ayarına dair bilgileri dikkate alın ⇒ Lastik kontrol sistemi
Stepne veya küçük ebatlı stepne araç için öngörülen en yüksek lastik basıncını alır.
UYARI
Çok yüksek veya çok düşük lastik basıncı sürüş sırasında tekerleklerin aniden hava kaybetmesine veya patlamasına neden olabilir. Kazalara ve ölümcül yaralanmalara neden olabilir.
- Çok düşük lastik basıncı lastiklerin patlamasına neden olabilecek şekilde çalışma yüzeyinin aşınacağı ölçüde ısınabilir.
- Çok yüksek hız ve aracın aşırı yüklenmesi aşırı ısınmaya, lastiğin patlaması dahil lastik hasarlarına ve çalışma yüzeyinin aşınmasına ve böylece araç kontrolünün kaybedilmesine neden olur.
- Çok düşük veya çok yüksek lastik basıncı lastiklerin kullanım ömrünü kısaltır ve araç sürüş davranışını etkiler.
- Düzenli olarak lastik basıncını kontrol edin, en az ayda bir ve ek olarak her uzun sürüşten sonra.
- Tüm lastikler yüke uygun olarak doğru basınca sahip olmalıdır.
- Sıcak lastikte kesinlikle yüksek basıncı düşürmeyin.
NOT
- Lastik basıncı test cihazını takarken subap şaftı ile çizilmemesine dikkat edin. Aksi takdirde subapta hasara neden olabilir.
- Eksik, uygun olmayan veya doğru cıvatalanmamış subap kapakları lastik subabında hasara neden olabilir. Bu nedenle daima fabrika tarafından takılan subap kapaklarına uygun, tamamen cıvatalanmış subap kapakları ile sürüş yapın.
Lastik basıncının düşük olması yakıt tüketimini arttırır.
Lastik basıncı kontrol sistemi en az bir lastikte lastik basıncının çok düşük olduğu uyarısını verirse lastik basıncı lastik basıncı test cihazı ile kontrol edilmelidir. Çok düşük lastik basıncı sadece lastiğe bakılarak tespit edilemeyebilir. Bu, düşük profile sahip lastikler için de geçerlidir.
Lastik basıncını kontrol ederken lastik kontrol sisteminin özelliğini dikkate alın ⇒ Lastik kontrol sistemi
Profil derinliği ve aşınma göstergesi
Şek.. 144 Lastik profili: Aşınma göstergesi.
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Profil derinliği
Özel sürüş durumları özellikle büyük profil derinliği ve ön ve arka akstaki lastiklerde neredeyse eşit profil derinliği gerektirir. Bu özellikle kış aylarında ve yağmur altında sürüşler için geçerlidir ⇒ .
Çoğu ülkede 1,6 mm artık profilde - aşınma göstergesi yanındaki profil oluğundan ölçülür - yasal olarak izin verilen minimum profil derinliğine ulaşılır. Ülkeye özgü yasal talimatlara dikkat edin.
Lastik profili 4 mm'ye kadar aşınmışsa, kış lastikleri özelliklerini kaybeder.
Yeni lastiklerde profil derinliği yapı özellikleri ve profil oluşumu temelinde sürüme ve üreticiye göre farklılık gösterebilir.
Lastikte aşınma göstergesi
Orijinal lastiklerin profil tabanında dönüş yönüne çapraz 1,6 mm yüksekliğinde aşınma göstergesi ⇒ Şek.. 144 bulunmaktadır. Bu aşınma göstergesi eşit aralıklarla çalışma yüzeyine düzenlenmiştir. Lastik yanaklarındaki işaretler (örneğin TWI harfleri veya semboller) aşınma göstergelerinin konumunu belirtir.
Aşınma göstergeleri bir lastiğin aşınıp aşınmadığını gösterir. En geç lastik profili aşınma göstergesinin hemen önüne geldiğinde lastikler değiştirilmelidir.
UYARI
Aşınan lastikler güvenliği riske atar ve araç kontrolünün kaybedilmesine ve ağır yaralanmaya neden olabilir.
- En geç lastikler aşınma göstergesine geldiğinde lastikler değiştirilmelidir.
- Aşınan lastikler özellikle ıslak zeminde çok düşük tutma gücüne sahiptir ve araç yüzer (suda kayma).
- Aşınan lastikler aracın normal ve zor sürüş koşullarında iyi kontrol edilme olasılığını azaltır ve fren yolunu ve kayma riskini artırır.
Lastik hasarları
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Lastik ve jantlarda hasarlar çoğunlukla gizli ortaya çıkar. Sıra dışı titreşimler veya aracın tek tarafa çekmesi lastikte bir hasar olduğunu gösterir ⇒ .
- Bir tekerleğin hasarlı olduğundan şüphelendiğinizde hızı hemen düşürün!
- Lastikler ve jantları hasar açısından kontrol edin.
- Lastikler hasarlıysa sürüşe devam etmeyin ve Yetkili Servise başvurun.
- Dışardan hasar tespit edilmemişse aracı kontrol ettirmek için yavaş ve dikkatlice Yetkili Servise sürün.
Lastiklere giren yabancı cisimler
- Lastiklere giren yabancı cisimleri içeri kadar ulaşmışsa bırakın!
- Hemen Yetkili Servise başvurun .
Lastik aşınması
Lastik aşınması birçok faktöre bağlıdır (örn.):
- Sürüş şekli.
- Tekerleklerin sapması
- Yürüyen aksam ayarları.
Sürüş tarzı - Virajlara hızlı girmek, ani hızlanmalar ve keskin fren yapmak lastiklerin aşınmasını hızlandırır. Normal sürüş tarzına rağmen büyük lastik aşınmasında yürüyen aksam ayarı Yetkili Servis tarafından kontrol edilmelidir.
Tekerleklerde balans bozukluğu – Yeni araç tekerleklerinin balansı yapılmıştır. Fakat aracı kullandıkça değişik etkenlerden dolayı balans ayarı bozulabilir; bu bozukluk direksiyonun sabit kalmamasından anlaşılabilir. Bir balans bozukluğu direksiyonun ve süspansiyonun aşınmasına etki eder. Bu nedenle böyle bir durumda tekerleklerin balans ayarı yeniden yapılmalıdır. Yeni bir lastik montajdan sonra yeniden balans ayarı yapılmalıdır.
Yürüyen aksam ayarı – Yürüyen aksam ayarının hatalı olması sürüş güvenliğini etkiler ve lastik aşınmasını artırır. Büyük lastik aşınmasında tekerlek konumu Yetkili Servis tarafından kontrol edilmelidir.
UYARI
Sürüş sırasında titreşimler ve aracın tek tarafa çekmesi bir lastik hasarına işaret eder.
- Hızı hemen düşürün ve uygun biçimde aracı durdurun.
- Lastikler ve jantları hasar açısından kontrol edin.
- Kesinlikle hasarlı lastik veya jantlarla sürüşe devam etmeyin. Bunun yerine Yetkili Servise başvurun .
- Dışardan hasar tespit edilmemişse aracı kontrol ettirmek için yavaş ve dikkatlice Yetkili Servise sürün.
Stepne ve küçük ebatlı stepne
Şek.. 145 Bagaj bölmesi: Sürüm A: Stepneyi sabitlemek için el çarkı ve Sürüm B: küçük ebatlı stepneyi tespit etmeye yarayan el çarkı.
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Stepnenin çıkartılması
- Bagaj kapağını açın ve taban dolgusunu bagaj bölmesinin üst kenarına asın.
- Stepnenin ⇒ Şek.. 145 A veya küçük ebatlı stepnenin B ortasındaki el çarkını saat yönü tersine çevirerek tamamen çıkartın ve stepneyi çıkartın.
Değiştirilen tekerleğin saklanması
- Taban dolgusunu bagaj bölmesi üst kenarına asın.
- Değiştirilen tekerleği jantla birlikte aşağı doğru stepne havuzuna koyun, jantın orta deliği diş pimi üzerine gelmelidir.
- Diş pimindeki el çarkını değiştirilen tekerlek sabitlenene kadar saat yönünde çevirin.
- Gerekirse alet takımını tekrar bagaj bölmesindeki kutusuna koyun.
- Taban dolgusunu çıkartın ve bagaj bölmesi tabanına geriye katlayın.
- Bagaj kapağını kapatın.
Stepne ne zaman normal lastikten farklılık gösterir
Stepne kendi sürümünde normal lastikten kış lastiklerinde veya küçük ebatlı stepnede farklılık gösterir, bu nedenle stepne sadece arıza durumunda kısa süreliğine dikkatli sürüş tarzı ile kullanılmalıdır ⇒
En kısa süre içerisinde normal tekerlekle değiştirilmelidir.
Sürüş bilgilerini dikkate alın:
- 80 km/sa (50 mph) üzerinde hızla sürüş yapmayın!
- Tam gazla hızlanmalardan, aşırı frenlemelerden ve virajlara hızlı girmekten kaçının!
- Stepne veya küçük ebatlı stepne montajından sonra en kısa sürede lastik basıncını kontrol edin ⇒ Lastik basıncının kontrolü
Stepne veya küçük ebatlı stepnenin lastik basıncı en az ayda bir sürüş lastiği ile birlikte kontrol edilmelidir. Stepnede, araç için müsaade edilmiş maksimum basınç kadar hava dolu olmalıdır ⇒ Lastik dolum basıncı . Küçük ebatlı stepne için lastik basıncını küçük ebatlı stepne etiketinden öğrenin.
UYARI
Stepne veya küçük ebatlı stepnenin yanlış kullanımı araç kontrolünün kaybedilmesine, çarpmaya veya diğer kazalara ve yaralanmaya neden olabilir.
- Stepne veya küçük ebatlı stepneyi hasarlıysa veya aşınma göstergesine kadar kullanılmışsa kesinlikle kullanmayın.
- Bazı araçlarda stepne orijinal lastikten küçük olabilir. Daha küçük olan stepne bir etiketten ve 80 km/sa veya 50 mil/sa yazısından tanınabilir. Bu yazı lastiklerle sürüş yapılması gereken izin verilen azami hızı belirtir.
- 80 km/sa (50 mph) üzerinde hızla sürüş yapmayın. Çabuk hızlanmalardan, sert frenlemelerden ve hızlı viraj girişlerinden kaçının.
- Tahrik aksı takıldığında 200 km'den fazla 16'' küçük ebatlı stepne ile sürüş yapmayın.
- Küçük ebatlı stepneyi en kısa sürede normal tekerlek ile değiştirin. Küçük ebatlı stepne sadece kısa süreli kullanıma uygundur.
- Küçük ebatlı stepne daima fabrika tarafından teslim edilen bijonlarla sabitlenmelidir.
- Birden fazla küçük ebatlı stepne ile sürüş yapmayın.
- Küçük ebatlı stepne takıldıktan sonra lastik basıncını en kısa sürede kontrol edin ⇒ Lastik dolum basıncı
- Küçük ebatlı stepnede kar zinciri kullanmayın.
Stepneyi, küçük ebatlı stepneyi veya değiştirilen tekerleği bagaj bölmesine güvenli şekilde sabitleyin. Onarım setine sahip araçlarda değiştirilen tekerlek sabitlenemez.
Lastik yazısı
Şek.. 146 Uluslararası lastik yazısı.
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Lastik yazısı (örn.) | Anlamı | |
---|---|---|
Marka ismi, Logo | Üretici | |
Ürün ismi | Üreticinin kendine özgü lastik tanmı. | |
P255 / 55 R 18 | Boyut tanımı: | |
P | Binek araç kodu | |
255 | mm olarak yan duvardan yan duvara lastik genişliği | |
55 | % cinsinden yükseklik ve genişlik oranı. | |
R | Yarıçap için yapı türü kodu. | |
18 | İnç cinsinden jant çapı. | |
109 H | Taşıma kodu⇒ Lastiğin taşıma yükü ve hız kodu⇒ Hız kodu . | |
XL | Güçlendirilmiş versiyonlu lastikler (Reinforced). | |
M+S veya M/S veya | Kışa uygun lastik kodu (kar lastikleri) ⇒ Kış lastikleri | |
RADIAL TUBELESS | Şambrelsiz radyal lastikler. | |
E4 ... | Onay ülkesi numarası ile uluslararası talimatlara göre (E) kod. Ardından çok haneli onay numarası takip eder. | |
DOT BT RA TY5 1709 | Lastik tanım numarası (a) – olasılıkla sadece tekerlek iç tarafında) ve üretim tarihi: | |
DOT | ABD trafik dairesinin yasal taleplerine uygun lastikler, lastik güvenlik normları için yetkili (Department of Transportation). | |
BT | Üretici fabrikanın kodu. | |
RA | Lastik boyutu için lastik üreticisinin verileri. | |
TY5 | Üreticinin lastik özellikleri. | |
1709 | Üretim tarihi: 2009 yılının 17. haftası. | |
TWI | Aşınma ibresi konumunu belirtir (Tread Wear Indicator) ⇒ Profil derinliği ve aşınma göstergesi | |
Made in Germany | Üretici ülke. | |
MAX LOAD 615 KG | Tekerlek başına maksimum yük için ABD yük verisi. | |
MAX INFLATION 350 KPA (51 PSI) | Azami hava basıncı US sınırı. | |
SIDEWALL 1 PLY RAYON | Lastik altyapısı temel parçaları verileri: 1 tabaka Rayon (suni ipek) | |
TREAD 4 PLIES 1 RAYON + 2 STEEL + 1 NYLON | Çalışma yüzeyleri temel parçaları verileri: Örnekte çalışma yüzeyleri altında 4 tabaka mevcut: 1 tabaka Rayon (suni ipek), 2 çelik kuşak tabaka ve 1 naylon tabaka. | |
Belirtilen temel lastiklerle karşılaştırma değerleri üzerine son tüketici bilgileri (normlaştırılmış test yöntemi)⇒ Tüketici bilgileri : | ||
TREADWEAR 220 | ABD özel standart testi ile ilgili olarak lastiğin göreceli kullanım beklentisi. | |
TRACTION A | Lastiğin ıslak fren davranışı (AA, A, B veya C). | |
TEMPERATURE A | Yüksek kontrol standı hızında lastiğin sıcaklığa dayanıklılığı (A, B veya C). | |
Olası diğer rakamlarda lastik üreticisinin dahili kodları veya ülkeye özgü kodlar söz konusudur, örn. Brezilya veya Çin için. |
Yönlü lastikler
Yönlü lastikler sadece bir yönde hareket için yapılmıştır. Yönlü lastiklerde lastik yanağı oklarla işaretlenmiştir. Verilen dönüş yönüne mutlaka uyun. Bu sayede suda kızaklama (aquaplaining), yol tutuşu, gürültü ve aşınma gibi konularda en uygun özellikler sağlanmış olunur.
Bir lastik öngörülen çalışma yönü tersine monte edilirse lastikler özelliklerine uygun kullanılamayacağından mutlaka dikkatli sürüş yapın. Bu durum özellikle ıslak zeminde önemlidir. Lastikler mümkün olduğunca erken değiştirilmeli veya doğru yönde takılmalıdır.
Lastiğin taşıma yükü
Taşıma kapasitesi kodu her bir lastiğin azami yüklenebileceği kilogramı gösterir (taşıma yükü).
78425 kg81462 kg83487 kg85515 kg87545 kgHız kodu
Hız kodu lastiğin sürülebileceği azami hızı gösterir.
Pmaks. 150 km/sa (93 mph)Qmaks. 160 km/sa (99 mph)Rmaks. 170 km/sa (106 mph)Smaks. 180 km/sa (112 mph)Tmaks. 190 km/sa (118 mph)Umaks. 200 km/sa (124 mph)Hmaks. 210 km/sa (130 mph)Vmaks. 240 km/sa (149 mph)Z240 km/sa (149 mph) üzerindeWmaks. 270 km/sa (168 mph)Ymaks. 300 km/sa (186 mph)
Bazı lastik üreticileri 240 km/saatin (149 mph) üzerinde azami hıza sahip lastikler için ZR harf kombinasyonunu kullanırlar.
a) TIN, lastiğin seri numarasıdır.
Kış lastikleri
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Kış koşullarında kış lastikleri aracın sürüş özelliğini büyük ölçüde iyileştirir. Yazlık lastikleri yapılarından dolayı (genişlik, lastik karışımı, profil deseni) buz ve kar üzerinde kaymaya müsaittir. Volkswagen tüm dört tekerlekte kış lastiklerini veya dört mevsim lastiklerini kullanmanızı önerir, özellikle kışa özgü yol koşulları beklendiğinde. Kış lastikleri aracın frenleme davranışını da iyileştirir ve kış aylarında durma yolunun azaltılmasına yardımcı olur. +7 °C (+45 °F) altındaki sıcaklıklarda Volkswagen kış lastiklerine geçmenizi önerir.
Lastik profili 4 mm'ye kadar aşınmışsa, kış lastikleri özelliklerini kaybeder. Kış lastikleri mevcut lastik profil derinliğinden bağımsız olarak eskime ile özelliğini kaybeder.
Kış lastikleri kullanımında aşağıdakiler geçerlidir:
- Ülkeye özgü yasal talimatlara dikkat edin.
- Her dört tekerlekteki kış lastiklerini aynı anda değiştirin.
- Sadece kış koşullarında kullanın.
- Sadece araç için izinli kış lastiği boyutunu kullanın.
- Sadece aynı yapı türünde, boyutta (dönme çevresi) ve aynı profil sürümünde kış lastikleri kullanın.
Hız sınırı
Kış lastikleri hız harfine göre hız sınırına sahiptir ⇒ Hız kodu .
Bazı araç modelllerinde gösterge tablosunun MFA (Multifunktionsanzeige) "MFA (Çok fonksiyonlu gösterge)" menüsünde hız uyarısı ayarlanabilir ⇒ Volkswagen bilgi sistemi .
V-kış lastiklerinde hız sınırı ve lastik basıncı motor donanımına bağlıdır. Mutlaka Volkswagen Yetkili Servisinden izin verilen maksimum hızı ve gerekli lastik basıncını öğrenin.
UYARI
Kış koşullarında kış lastikleri ile iyileştirilen sürüş özelliği riske girmenize neden olmamalıdır.
- Hız ve sürüş tarzını hava, yol ve trafik durumuna göre uyarlayın.
- Kesinlikle monte edilen lastikler için izin verilen azami hızı ve taşıma yükünü aşmayın.
Kış mevsiminden sonra zamanında tekrar yaz lastiklerini monte edin. +7 °C (+45 °F) üzerindeki sıcaklıklarda yaz lastiklerinin sürüş özelliği daha iyidir. Dönüş gürültüsü daha azdır ve lastik aşınması ve yakıt tüketimi daha düşüktür.
Lastik kontrol göstergesine sahip araçlarda tekerlek değişiminden sonra sistemin yeniden formasyonu yapılmalıdır ⇒ Lastik kontrol sistemi .
İzinli kış lastikleri boyutunu Volkswagen Yetkili Servisinden öğrenin.
Kar zincirleri
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Kar zincirleri ile sürüşlerde yasal ve bölgesel talimatları ve izin verilen azami hızı dikkate alın.
Kış koşullarında kar zincirleri sadece tahriği değil aynı zamanda fren davranışını da iyileştirir.
Kar zincirleri, sadece ön tekerleklere ve sadece aşağıda yer alan lastik ve jant kombinasyonlarında monte edilebilir:
Lastik ebadı | Jant |
---|---|
175/70 R14 | 5 J x 14 ET 35 |
185/60 R15 | 5 1/2 J x 15 ET 38 |
185/60 R15 | 6 J x 15 ET 38 |
185/60 R15 | 6 J x 15 ET 40 |
195/55 R15 | 6 J x 15 ET 40 |
Volkswagen, Volkswagen yetkili servisinden ilgili tekerlek, lastik ve kar zinciri boyutlarını öğrenmenizi tavsiye eder.
Zincir kilidi dahil 15 mm üzerinde olmayan kar zincirleri kullanın.
Kar zinciri kullanımında bijon kapağını ve jant süs halkalarını monte etmeden önce çıkartın ⇒ . Bijonlar bu durumda güvenlik açısından kapakçıklarla örtülmelidir. Bunlar Volkswagen Yetkili Servisinden alınabilir.
Küçük ebatlı stepne
Acil durum tekerlekleri üzerinde kar zincirlerinin kullanılmasına teknik nedenlerden ötürü izin verilmez.⇒ Stepne ve küçük ebatlı stepne
Küçük ebatlı stepne takılıyken kar zincirleri ile sürüş yapılması gerekiyorsa küçük ebatlı stepne ön tekerlek lastiği arızasında arka aksa takılır. Serbest kalan arka tekerlek hasarlı ön tekerlek yerine monte edilir. Bu sırada lastiklerin çalışma yönüne dikkat edin. Volkswagen tekerlek montajından önce kar zincirini takmanızı önerir.
UYARI
Uygun olmayan kar zincirlerinin kullanılması veya kar zincirlerinin hatalı takılması kazalara ve yaralanmalara neden olabilir.
- Daima doğru kar zincirleri kullanın.
- Kar zinciri üreticisinin montaj talimatını dikkate alın.
- Kar zincirleri takılıyken izin verilenden hızlı sürüş yapmayın.
NOT
- Karsız yollarda kar zincirlerini çıkartın. Aksi takdirde kar zincirleri sürüş özelliğini etkiler, lastiklere zarar verir ve çabuk zarar görür.
- Jantlarla doğrudan temas eden kar zincirleri jantları çizebilir veya bunlara zarar verebilir. Volkswagen çepeçevre sarılı kar zincirleri kullanmanızı önerir.
Kar zincirleri sizin aracınız için farklı ebatlarda mevcuttur.
Aksesuar, parça değişimi, onarımlar ve değişiklikler
Konuya giriş
Bu bölümde aşağıdaki konulara ilişkin bilgiler bulacaksınız:
UYARI
Uygun olmayan yedek parça ve aksesuarlar ve yanlış uygulanan çalışmalar, değişiklikler ve onarımlar araç hasarlarına, kaza ve yaralanmalara neden olabilir.
- Volkswagen sadece onaylı Volkswagen aksesuarlarını ve Volkswagen Orijinal Parçalarını ® kullanmanızı önerir. Bu parçalara Volkswagen Güvenilirliği, Emniyeti ve Uygunluğu garanti eder.
- Araçtaki onarım ve değişiklikler sadece Yetkili Servis tarafından uygulanmalıdır. Yetkili Servisler, gerekli olan aletlere, teşhis cihazlarına, onarım bilgilerine ve kalifiye personele sahiptir.
- Sadece fabrika montajlı parçalarla aynı sürüm ve özellikte parçalar araca monte edilmelidir.
- Bardaklık, telefon kiti gibi cisimleri kesinlikle hava yastığı modülü kapağının yanına veya hava yastığının etki alanı dahiline koymayın, sabitlemeyin veya monte etmeyin.
- Sadece Volkswagen tarafından araç tipi için onaylı jant-lastik kombinasyonlarını kullanın.
Rodaj
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Yeni parçalarının rodajı için ilgili talimatları dikkate alın.
Motorun rodajı
Yeni bir motor ilk 1500 km'de alıştırılmalıdır. İlk işletim saatlerinde motor hareketli tüm parçalarının birbirine uyum sağladığı zamana göre daha yüksek iç sürtünmeye sahiptir.
İlk 1500 km içinde sürüş tarzı motor kalitesini de etkiler. Motorun aşınmasını azaltmak ve olası km gücünü artırmak için özellikle de motor soğukken orta motor devirleri ile sürüş yapılmalıdır. Çok düşük devirle sürüş yapmayın. Motor düzgün şekilde çalışmıyorsa vites küçültün. 1000 kilometreye kadar:
- Tam gaz vermeyin.
- Motor maksimum devrin 2/3 üzerinde tepki vermez.
- Römorkla sürüş yapmayın.
1000 ila 1500 km sürüş gücü yavaş yavaştam hız ve en yüksek motor devrine çıkar.
Yeni lastiklerin ve fren balatasının rodajı
Yeni motorda rodaj işlemi uygulandığında motorun hem ömrü artar hem de yağ tüketimi düşürülür.
Aksesuar ve yedek parça
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Volkswagen aksesuar, yedek parça veya işletim maddesi almadan önce Volkswagen Yetkili Servisine danışmanızı önerir. Örneğin araç sonradan aksesuarlar donatılacaksa veya parçalar değiştirilecekse. Volkswagen Yetkili Servislerinden aksesuar, yedek parçalar ve işletim maddeleri için yasal talimatlar ve fabrika tavsiyeleri hakkında bilgi alabilirsiniz.
Volkswagen sadece onaylı Volkswagen aksesuarlarını ve Volkswagen Orijinal Parçalarını ® kullanmanızı önerir. Bu parçalara Volkswagen Güvenilirliği, Emniyeti ve Uygunluğu garanti eder. Ayrıca bir Volkswagen Yetkili Servisi uygun montaj için yetkilidir.
Volkswagen tarafından onaylanmayan ürünlere Volkswagen tarafından emniyet, güvenlik ve araca uygunluk açısından süren pazar araştırmalarına rağmen garanti verilmemektedir. Bu nedenle Volkswagen bu konuda resmi olarak tanınan teknik kontrol ve denetleme derneklerinden alındığında veya bir kurum onayı mevcut olduğunda dahi sorumluluk almamaktadır.
Sürücü kontrolünü doğrudan etkileyen, sonradan monte edilen cihazlar bir e-kodu taşımalıdır (Avrupa Birliği onay kodu) ve Volkswagen tarafından bu araç için onaylanmış olmalıdır. Bu araçlar örn. hız sabitleme sistemi veya elektronik ayarlı amortisör sistemidir.
Doğrudan araç kontrolünü belirlemeyen, ek olarak bağlanan elektrikli cihazlar bir -kodu taşımalıdır (Avrupa Birliği dahilinde üretici uygunluk belgesi) Bu cihazlar örn. soğutma kutuları, bilgisayar veya vantilatörlerdir.
UYARI
Araçtaki doğru uygulanmayan onarımlar ve değişiklikler tetiklenen hava yastığı etki alanını etkiler ve fonksiyon arızalarına, kazalara ve ölümcül yaralanmalara neden olabilir.
- Bardaklık, telefon kiti gibi cisimleri kesinlikle hava yastığı modülü kapağının yanına veya hava yastığının etki alanı dahiline koymayın, sabitlemeyin veya monte etmeyin.
- Hava yastığı modüllerine ait kaplamaların üstüne veya yanlarına ya da hava yastıklarının etkime bölgesi dahilinde sabitlenmiş olan nesneler, hava yastığı tetiklendiğinde ağır veya ölümcül yaralanmalara neden olabilir.
İşletim sıvıları ve işletim maddesi
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Tüm işletim sıvıları ve işletim maddeleri sürekli geliştirilmektedir, örn. triger kayışı, lastikler, motor soğutma maddesi, motor yağları ve ayrıca ateşleme bujileri ve araç aküsü. Bu nedenle işletim sıvılarını ve işletim maddelerini bir Yetkili Serviste değiştirin. Volkswagen Yetkili Servislerinden daima güncel değişiklikler hakkında bilgi alabilirsiniz.
UYARI
Uygun olmayan işletim sıvıları ve işletim araçları ve bunların uygun olmayan kullanımı kazalara, ağır yaralanmalara, yanmalara ve zehirlenmeye neden olabilir.
- Fren hidroliğini sadece kapalı orijinal kaplarında muhafaza edin.
- Boş yiyecek kutularını, şişeleri veya diğer kapları kesinlikle işletim sıvısını muhafaza etmek için kullanmayın, içindeki işletim sıvısı herkes tarafından tanınmayabilir.
- Çocukları işletim sıvılarından ve işletim araçlarından uzak tutun.
- İşletim sıvısı paketindeki bilgi ve uyarıları okuyun ve dikkate alın.
- Zararlı buhar veren ürünlerin kullanımında daima dışarda veya iyi havalandırılan alanlarda çalışın.
- Araç bakımı için kesinlikle yakıt, terpentin, motor yağı, boya çıkartıcı veya diğer buharlaşan sıvılar kullanmayın. Bu maddeler zehirlidir ve yüksek derecede yangın riski taşır. Yangına ve patlamaya neden olabilir!
NOT
- Sadece uygun işletim sıvıları doldurun. İşletim sıvılarını kesinlikle karıştırmayın. Aksi takdirde fonksiyon kusurları ve motor hasarları oluşabilir!
- Aksesuar ve diğer montaj parçaları, özellikle soğuk hava girişi, soğutma suyunun soğutucu etkisini olumsuz yönde etkiler. Yüksek çevre sıcaklıklarında ve fazla motor yükünde motor aşırı ısınabilir!
Dışarı akan işletim sıvıları çevreyi kirletebilir. Taşan işletim sıvısını uygun bir kapta toplayın ve uygun şekilde imha edin.
Onarımlar ve teknik değişiklikler
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Onarımlarda ve teknik değişikliklerde Volkswagen yönergelerine uyulmalıdır⇒ !
Elektronik yapı parçalarına veya bunların yazılımlarına yapılacak müdahaleler fonksiyon arızalarına neden olabilir. Elektronik parçaların bir şebeke üzerinde birbiri ile bağlı olmasından dolayı bu arızalar parça ile doğrudan ilgili olmayan sistemleri de etkileyebilir. Bu da aracınızın çalışma güvenliğinin oldukça azaldığını ve böylece aracın parçalarında zamanından önce bir aşınma meydana gelebileceği ve bunun sonucunda aracınızın yolda kalabileceği anlamına gelir.
Volkswagen Yetkili Servisi uygun olmayan onarım ve teknik değişiklikler nedeniyle ortaya çıkan hasarları garanti kapsamına almamaktadır.
Volkswagen Yetkili Servisi uygun olmayan onarımlar ve teknik değişiklikler nedeniyle ortaya çıkan zararlardan sorumlu değildir, bu zararlar Volkswagen garantisi kapsamında da değildir.
Volkswagen tüm onarım ve teknik değişiklikleri Volkswagen Yetkili Servisinde Volkswagen Orijinal Parçaları® ile yaptırmanızı önerir.
Özel montaj ve üstyapı parçalarına sahip araçlar
Montaj ve üst yapı parça üreticileri bu parçaların montajında (donanım değiştirme) geçerli çevre yönergeleri ve talimatlarına, özellikle eski araçlar için 2000/53/EG EU yönergelerine ve belirli tehlikeli maddelerin ve karışımların piyasaya sürülmesi ve kullanımı için olan sınırlamalar üzerine olan 2003/11/EG EU yönergelerine uyulduğunu garanti eder.
Donanım değiştirme belgeleri araç sahibi tarafından saklanmalı ve aracın hurdaya çıkartılması durumunda araç teslimi sırasında belgeler teslim edilmelidir. Bu şekilde donanım değişikliği yapılan araçlar için de çevreye duyarlı değerlendirme sağlanır.
UYARI
Yanlış uygulanan onarım ve değişiklikler araçta hasara ve fonksiyon arızalarına neden olabilir ve sürücü asistan sistemlerinin etkinliğini bozabilir. Bu durum ise kazalara ve ağır yararlanmalara neden olabilir.
- Araçtaki onarım ve değişiklikler sadece Yetkili Servis tarafından uygulanmalıdır.
Hava yastığı sisteminde onarımlar ve arızalar
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Onarımlarda ve teknik değişikliklerde Volkswagen yönergelerine uyulmalıdır⇒ !
Ön tampon, kapılar, ön koltuklar, tavan kaplaması veya kaportadaki değişiklik ve onarımlar sadece Yetkili Servis tarafından uygulanmalıdır. Bu araç parçalarında sistem bileşenleri ve hava yastığı sistemi sensörleri bulunur.
Başka onarım çalışmalarından dolayı hava yastığı sisteminde çalışma yapılır veya sistem parçaları sökülüp takılırsa, hava yastığı sisteminin parçaları zarar görebilir. Bunun sonucunda hava yastığının bir kaza anında doğru olarak çalışmaması ve hatta şişmemesi söz konusu olabilir.
Hava yastığı etkisinin kısıtlanmaması ve sökülen parçaların yaralanmalar ile çevre kirliliğine yol açmaması için, kurallara dikkat edilmelidir. Bu talimatlar Volkswagen Servis tarafından bilinmektedir.
Araç süspansiyonundaki bir değişiklik çarpma durumunda hava yastığı çalışma şeklini etkileyebilir. Örneğin Volkswagen tarafından onaylanmayan jant lastik kombinasyonu kullanımı, aracın indirilmesi, süspansiyon, amortisör kovanı, tampon vb. dahil süspansiyon sertliğinin değiştirilmesi ile hava yastığı sensörleri tarafından ölçülen ve elektronik kontrol ünitesine gönderilen kuvvet değişebilir. Süspansiyondaki bazı değişiklikler örn. sensörler tarafından ölçülen kuvveti artırır ve hava yastığı sisteminin çarpma durumunda normalde tetiklenmeyeceği halde tetiklenmesini sağlayabilir. Diğer değişiklikler sensörler tarafından ölçülen kuvveti azaltabilir ve tetiklenmesi gerekirken hava yastığı sisteminin tetiklenmesini önleyebilir.
UYARI
Yanlış uygulanan onarım ve değişiklikler araçta hasara ve fonksiyon arızalarına neden olabilir ve hava yastığı sisteminin etkinliğini bozabilir. Bu durum ise kazalara ve ağır yararlanmalara neden olabilir.
- Araçtaki onarım ve değişiklikler sadece Yetkili Servis tarafından uygulanmalıdır.
- Hava yastığı modülleri onarılmaz, sadece değiştirilmelidir.
- Eski araçlardan sökülen veya geri dönüşümden elde edilen hava yastığı sistemlerini kesinlikle araca takmayın.
UYARI
Onaylı olmayan jant-lastik kombinasyonlarının kullanımı dahil araç süspansiyonundaki değişiklik hava yastığı sisteminin çalışmasını değiştirir ve kaza durumunda ağır veya ölümcül yaralanma riski doğurur.
- Araçta takılı orijinal parçadan farklı özelliğe sahip süspansiyon yapı parçalarını kesinlikle kullanmayın.
- Volkswagen onaylı olmayan jant-tekerlek kombinasyonlarını kesinlikle kullanmayın.
Telsiz cihazların sonradan takılması
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Telsiz cihazların araçta çalışması için dış antenler gereklidir.
Elektrikli veya elektronik cihazların araca sonradan monte edilmesi araç tip onayına gerek duyar. Bazı durumlarda, aracınızın ruhsatı bundan dolayı iptal olabilir.
Volkswagen, aracınızda telsiz kullanmanıza ancak aşağıdaki ön koşulları yerine getirirseniz izin vermektedir:
- doğru olarak monte edilmiş harici anten,
- Yayın gücü azami 10 Watt.
Sadece harici bir anten ile cihazın optimum çekiş gücü sağlanabilir.
10 Watt üzerinde verici gücüne sahip telsiz cihaz kullanılacaksa bir Yetkili Servise başvurun. Yetkili Servis sonradan donanımın teknik olanakları hakkında bilgi sahibidir. Volkswagen, bunun için Volkswagen Yetkili Servislerini önermektedir.
Yasal talimatlara ve telsiz cihaz kullanım kılavuzundaki talimat ve bilgilere dikkat edin.
UYARI
Sabitlenmemiş veya doğru sabitlenmemiş bir telsiz cihaz ani sürüş veya fren manevrasında ve bir kaza durumunda araç içinde savrulabilir ve yaralanmalara neden olabilir.
- Sürüş sırasında telsiz cihazını daima uygun biçimde ve hava yastığı etki alanı dışında sabitleyin.
ÖNEMLİ
Bir telsiz cihazın dış antene bağlantı olmadan çalıştırılması araçta elektromanyetik ışın sınır değerinin aşılmasına neden olabilir. Bu husus kurallara uygun olmadan monte edilen harici antenler için de geçerlidir.
- Araçta telsiz cihaz sadece uygun bağlanan dış antenlerle çalıştırılmalıdır.
Kontrol ünitelerinde kayıtlı bilgiler
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Fabrika tarafından araç diğerleri yanında motor ve şanzıman kumandasını üstlenen elektronik kontrol üniteleri ile donatılmıştır. Ayrıca kontrol üniteleri egzoz sistemi ve hava yastığı fonksiyonlarını denetler.
Elektronik kontrol üniteleri bunun için sürüş sırasında sürekli olarak sürüşe yönelik verileri değerlendirir. Ortaya çıkan hasarlarda veya nominal değerden sapmalarda sadece bu veriler kaydedilir. Arıza kural olarak gösterge tablosundaki kontrol lambaları ile gösterilir.
Kontrol ünitelerine kaydedilen veriler ancak özel cihazlarla okunabilir ve değerlendirilebilir.
İlgili verilerin kaydedilmesi ile Volkswagen Servis, meydana gelmiş arızaları teşhis edebilir ve bunları ortadan kaldırabilir. Kayıtlı verilerde diğerleri yanında aşağıdaki veriler söz konusudur:
- Motor ve şanzımana yönelik veriler
- Hız
- Sürüş yönü
- Fren gücü
- Kemer sorgulama
Takılan kontrol üniteleri tarafından kesinlikle araç içindeki konuşmalar kaydedilmez.
Acil çağrı fonksiyonuna sahip araçlarda mobil telefon veya başka bir cihaz üzerinden aracın bulunduğu yer aktarılabilir. Kontrol ünitelerinin bir hava yastığı tetiklemesini kaydettiği kazalarda sistem, otomatik olarak bir sinyal yollayabilir. Bunlar hizmet operatörüne bağlıdır. Genelde sinyal yollanabilmesi için bölgenin yeterli mobil şebeke kapsamında olması yeterlidir.
Kaza veri kaydedici (Event Data Recorder)
Araç bir kaza veri hafızasına sahip değildir
Bir kaza veri hafızasında araç bilgileri geçici olarak kaydedilir. Böylece bir kaza durumunda kazanın gerçekleşmesine dair ayrıntılı bilgi edinilir. Hava yastığı sistemine sahip araçlarda örn. çarpma hızı, kemer kilidi durumu, oturma konumları ve tetiklenme zamanı gibi kazaya yönelik bilgiler kaydedilir. Veri kapsamı ilgili üreticiye bağlıdır.
Kaza veri hafızasının montajı sadece kullanıcının onayı ile gerçekleşir ve bazı ülkelerde yasal olarak düzenlenmiştir.
Kontrol ünitelerinin programını değiştirme
Esas itibariyle parçaları kumanda etmek için tüm veriler kontrol ünitelerine kayıtlıdır. Konforlu yanıp sönme, tek kapı açılması ve ekran göstergeleri gibi bazı konfor fonksiyonları özel atölye cihazları ile değiştirilebilir. Bu durumda bu araç kitabındaki ilgili veriler ve tanımlar eski fonksiyonlarla uyuşmaz. Volkswagen program değişikliğini servis programında Diğer atölye kayıtları bölümü altında belirtmenizi önerir.
Olası program değiştirme bilgilerini Volkswagen Yetkili Servisinden alabilirsiniz.
Araç arıza hafızasını okuma
Araç iç mekanında arıza hafızasının okunması için bir teşhis bağlantı fişi bulunur. Arıza hafızası ortaya çıkan arızaların ve elektronik kontrol üniteleri nominal değerinden sapmaların dökümünü çıkartır.
Teşhis bağlantı fişi sürücü tarafındaki ayak bölmesinde motor kaputunu açma kolunun yanında bir kapağın arkasında bulunur.
Arıza hafızası sadece Yetkili Servis tarafından okunmalı ve sıfırlanmalıdır.
Dış antene bağlantı olmadan araçta bir mobil telefon kullanımı
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Mobil telefonlar hem bir telefon görüşmesi sırasında hem de Standby modunda radyo dalgalarını verir ve alır. Günümüz bilim literatüründe, belirli sınır değerleri aşan radyo dalgalarının insan vücuduna zararlı etkisi olabileceği uyarısı yer almaktadır. Yönetim makamları ve uluslararası komiteler tarafından sınır değerleri ile kurallar belirlenmiştir, burada mobil telefonlardan yayılan elektromanyetik ışınların, insan sağlığı açısından kaygılanmamızı gerektirecek boyutlarda olmadığı yer almaktadır. Fakat, kablosuz telefonların mutlak zararsız olduğuna ilişkin bir kesin kanıt mevcut değildir.
Bu nedenle bazı uzmanlar mobil telefon kullanımına yönelik olarak bazı önlemler alınması konusunda, günümüzde yapılan araştırmalara göre, uyarı yapmaktadırlar.
Aracın telefon dış antenine bağlı olmayan bir mobil telefon kullanımında elektronik ışınlar mobil telefonun entegre veya diğer dış antenlere bağlı olduğu durumdan fazla olabilir.
Araç bir serbest konuşma düzeneğine sahip ise, bu durum, mobil telefonun sadece serbest konuşma düzeneği üzerinden kullanımına izin veren birçok ülkedeki yasal düzenlemelere uygundur.
Fabrika montajlı serbest konuşma düzeneği bilinen mobil telefon ve Bluetooth uyumlu mobil telefon kullanımı için geliştirilmiştir. Mobil telefonlar uygun bir telefon kitinde bulunmalıdır. Telefon kiti temel plakaya emniyetli şekilde oturmalıdır. Sadece bu şekilde mobil telefon gösterge tablosuna güvenli şekilde sabitlenir ve daima sürücünün erişim alanında ve aracın telefon dış antenlerine bağlı kalır.
Araca entegre edilmiş veya harici telefon dış antenine bağlantısı olan bir mobil telefon, mobil telefonun yaydığı insan vücuduna etki eden, elektromanyetik ışınlara engel olur. Ayrıca bu şekilde dahi iyi bir bağlantı kalitesi sağlanır.
Araç içinde bir mobil telefon serbest konuşma düzeneği olmadan kullanılırsa araçta güvenli şekilde sabitlenmez ve araç telefon dış antenine bağlanmaz. Ayrıca bu mobil telefon tutucu üzerinden şarj edilmez. Mevcut telefon bağlantısı kesilebilir ve bağlantı kalitesi bozulabilir.
Bir mobil telefon araçta sadece bir serbest konuşma düzeneği telefon dış antenine bağlıyken kullanılmalıdır.
UYARI
Sabitlenmemiş veya doğru sabitlenmemiş bir mobil telefon ani sürüş veya fren manevrasında ve bir kaza durumunda araç içinde savrulabilir ve yaralanmalara neden olabilir.
- Sürüş sırasında mobil telefonu daima uygun biçimde ve hava yastığı etki alanı dışında sabitleyin.
UYARI
Bir mobil telefonun veya telsiz cihazın dış antene bağlantı olmadan çalıştırılması araçta elektromanyetik ışın sınır değerinin aşılmasına neden olabilir. Bu husus kurallara uygun olmadan monte edilen harici antenler için de geçerlidir.
- Mobil telefon antenleri ile kalp pili arasında olması gereken minimum 20 cm. mesafeye uyulmalıdır, aksi takdirde mobil telefon kalp pili fonksiyonunu etkileyebilir.
- İşletime hazır mobil telefon göğüs cebinde kalp pili üzerinde taşınmamalıdır.
- Cihaz dalgalarının karışması şüphesinde mobil telefon hemen kapatılmalıdır.
Aracın kaldırılması için tespit noktası
Şek.. 147 Lift veya kriko ile kaldırma için ön tespit noktası
Şek.. 148 Lift veya kriko ile kaldırma için arka tespit noktası
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Aracınız sadece şekillerde ⇒ Şek.. 147 belirtilen ve ⇒ Şek.. 148 gösterilen noktalardan kaldırılmalıdır. Aracın gösterilen noktalardan kaldırılmamas�� araçta hasara ⇒ ve ciddi yaralanmalara neden olabilir ⇒ .
Sıvı yastıkları bulunan liftler kaldırmak için kullanılmamalıdır.
Bir araç lift veya kriko ile kaldırılacağı zaman birçok talimat dikkate alınmalıdır. Güvenli kaldırma için eğitim, bilgi ve deneyime sahip değilseniz aracı kesinlikle lift veya kriko ile kaldırmayın.
Aracın kriko ile kaldırılmasına ilişkin bilgiler⇒ Aracın kriko ile kaldırılması .
UYARI
Aracın lift veya kriko ile uygunsuz şekilde kaldırılması kaza ve ağır yaralanmalara neden olabilir.
- Aracı kaldırmadan önce lift veya kriko üreticisinin kullanım talimatını ve varsa yasal talimatları dikkate alın.
- Araç kaldırılırken veya kaldırılmış durumdayken araçta kimse olmamalıdır.
- Aracı sadece şekillerde ⇒ Şek.. 147 ve ⇒ Şek.. 148 gösterilen noktalardan kaldırın. Araç gösterilen noktalardan kaldırılmazsa, örn. motor veya şanzıman söküldüğünde araç liftten düşebilir.
- Aracın tespit noktaları mümkün olduğunca geniş yüzeyli ve lift taşıma alanında ortalı olmalıdır.
- Araç kaldırılmışken motor kesinlikle çalıştırılmamalıdır! Motordaki titreşimler sonucu araç liftten düşebilir.
- Kaldırılan bir araç altında çalışmak gerekiyorsa araç uygun taşıma kapasitesine sahip alt desteklerle emniyete alınmalıdır.
- Lifti kesinlikle yükselme aracı olarak kullanmayın.
- Araç ağırlığının liftin taşıma kapasitesi üzerinde olmamasına dikkat edin.
NOT
- Araç kesinlikle motor yağ karterinden, şanzımandan, arka veya ön akstan kaldırılmamalıdır.
- Aracı kaldırırken araç alt tabanının zarar görmemesi için mutlaka kauçuk ara tabaka kullanılmalıdır. Ayrıca lift kollarının serbest hareket edebilmesine dikkat edin.
- Lift kolları yan traverse veya diğer araç parçalarına temas etmemelidir.
Tüketici bilgileri
Konuya giriş
Bu bölümde aşağıdaki konulara ilişkin bilgiler bulacaksınız:Tamamlayıcı bilgiler ve uyarı notları:
- Aksesuar, parça değişimi, onarımlar ve değişiklikler ⇒ Aksesuar, parça değişimi, onarımlar ve değişiklikler
UYARI
Aracın uygun olmayan kullanımı kaza ve yaralanma riskini artırır.
- Yasal talimatları dikkate alın.
- Kullanım kılavuzunu dikkate alın.
NOT
Aracın uygun olmayan kullanımı araçta hasarlara neden olabilir.
- Yasal talimatları dikkate alın.
- Servis çalışmalarını servis programına uygun olarak uygulayın.
- Kullanım kılavuzunu dikkate alın.
Etiketler ve plakalar
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Fabrika tarafından motor bölmesine ve araç parçalarına araç işletimi için önemli bilgiler içeren güvenlik sertifikası, etiket ve plakalar takılmıştır, örn. depo kapağına, ön yolcu güneşliğine, sürücü kapısı direğine veya bagaj tabanına.
- Güvenlik sertifikasını, etiket ve plakaları kesinlikle çıkarmayın ve okunamaz veya kullanılamaz duruma gelmemelerine dikkat edin.
- Güvenlik sertifikası, etiket ve plakalara sahip araç parçalarını değiştirildiğinde aynı güvenlik sertifikası, etiket ve plakalar Yetkili Servis tarafından aracın yeni parçalarına uygun şekilde takılmalıdır.
Güvenlik sertifikası
Sürücü kapısındaki kapı direğinde bulunan güvenlik sertifikası üretim zamanına kadar ilgili ülkenin gerekli tüm güvenlik standartlarının ve trafik güvenliği kurumu verilerinin karşılandığını belirtir. Ayrıca üretim yılı ve ayı ve araç şasi numarası belirtilmiş olabilir.
Yüksek voltaj uyarı etiketi
Motor kaputu kilidinin yanında araç elektrik sistemi yüksek voltajına karşı uyarı etiketi bulunur. Aracın ateşleme sistemi ICES-002 Kanada standardını karşılamaktadır.
Aracın başka ülkelerde ve kıtalarda kullanımı
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Araç fabrika tarafından belirli ülkeler için üretilmiştir ve bu ülkenin aracın üretim esnasında geçerli olan işletim koşullarına uygundur.
Araç başka bir ülkede satıldığında veya başka bir ülkede uzun süre kullandığınızda ilgili ülkede geçerli talimatları dikkate alın.
Gerekirse belirli donanımları sonradan takmalı veya sökmelisiniz ve fonksiyonları devre dışı bırakmalısınız. Aynı durum servis kapsamı ve servis türleri içinde geçerli olabilir. Bu özellikle, aracın uzun süre farklı bir iklim bölgesinde kullanıldığı durumlar için de geçerlidir.
Dünya çapında farklı olan frekans bantları nedeniyle fabrika tarafından teslim edilen radyo veya yön bulma sistemi başka bir ülkede çalışmayabilir.
NOT
- Volkswagen, düşük kaliteli yakıt, yetersiz servis veya orijinal parça eksikliğinden kaynaklanan hasarlardan dolayı sorumlu tutulamaz.
- Başka ülke ve kıtalarda araçla ilgili yasal talepler uygun olmadığında Volkswagen sorumlu tutulamaz.
Radyo yayını ve antenler
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Fabrika montajlı radyo ve yön bulma cihazlarında radyo yayını için antenler araçta çeşitli alanlarda takılı olabilir:
- Arka cam ısıtması ile birlikte arka camın iç tarafında
- Arka yan camın iç tarafında
- Ön camın iç tarafında
- Araç tavanında
Camların iç tarafındaki antenler ince tellerinden anlaşılır
NOT
Camların iç tarafında bulunan antenler savrulan cisimler veya aşındırıcı temizlik maddeleri veya diğer kimyasallar nedeniyle hasar görebilir. Cam antenleri üzerine etiket yapıştırmayın ve antenleri kesinlikle aşındırıcı maddelerle ve kimyasal maddelerle temizlemeyin.
Elektrikli cihazlar cam anteni yanında çalıştırıldığında radyonun AM alanında parazitlenmeler oluşabilir.
Volkswagen onarım bilgileri
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Volkswagen servis bilgileri ve resmi Volkswagen onarım bilgileri son müşteri tarafından ücret karşılığında aşağıdaki adreslerden alınabilir:
Avrupa, Asya, Avustralya, Afrika, Orta ve Güney Amerika müşterileri
Bir Volkswagen Yetkili Servisine başvurun veya www.erwin.volkswagen.de adresinden ilgili literatürü sipariş edin.
UYARI
Yanlış uygulanan onarım ve değişiklikler araçta hasara ve fonksiyon arızalarına neden olabilir ve sürücü asistan sistemleri ve hava yastığı sisteminin etkinliğini bozabilir. Bu durum ise kazalara ve ağır yararlanmalara neden olabilir.
- Araçtaki onarım ve değişiklikler sadece Yetkili Servis tarafından uygulanmalıdır.
Uygunluk beyanı
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Bununla ilgili üretici aşağıda belirtilen ürünlerin aracın üretim zamanına kadar temel taleplere ve diğer öncelikli talimatlara ve yasalara, diğerleri yanında FCC Part 15.19, FCC Part 15.21 ve RSS-Gen Issue 1 uygunluğunu açıklar.
Telsiz temelli donanımlar
- Elektronik Immobilizer.
- Araç telsiz anahtarı
Elektrikli donanımlar
- 12 Volt priz.
Eski araçların geri alımı ve hurdaya çıkarma
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Eski araçların geri alınması
Volkswagen aracın çevreye duyarlı biçimde değerlendirilmesini temin etmektedir. Eski araçlarınızın geri alınması için birçok Avrupa ülkesinde kapsamlı geri alma sistemleri mevcuttur. Başarılı bir geri almadan sonra, uygun, çevreye duyarlı bir değerlendirmenin uygulanmış olduğunu belgeleyen bir değerlendirme belgesi verilir.
Eski aracınızın geri alımı yasal talimatlara uyulması koşuluyla prensipte ücretsizdir.
Eski araçların geri alımı ve değerlendirilmesine dair diğer bilgileri Volkswagen Yetkili Servisinden öğrenebilirsiniz.
Hurdaya çıkarma
Aracın veya hava yastığı sistemi ve kemer gerdiricinin hurdaya çıkarılmasında mutlaka bunlarla ilgili olan güvenlik mevzuatı dikkate alınmalıdır. Bu talimatlar Volkswagen Servis tarafından bilinmektedir.
Sadece Brezilya'da geçerlidir
Uzaktan kumanda için kullanım lisansı
Şek.. 149 Temsili gösterim: ANATEL onayı numarasına sahip etiket.
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Uzaktan kumanda tüm onay ve kullanım iznine sahiptir. Araç kullanımı için telekominikasyon ulusal acentası (ANATEL) tarafından onaylıdır.
Uzaktan kumanda ANATEL ruhsat numarası, etikette barkod üzerinden basılmıştır. Diğer verilerde, uzaktan kumanda tedarikçisinin bilgileri yer almaktadır.
Bu sistem ikincil işletimde çalışır ve parazite karşı korumalı değildir. Aynı durum aynı tipin takılması için de geçerlidir. Birincil moddaki sistemlerde, bu sitem parazit yapamaz.
Sadece Brezilya'da geçerlidir
Araç takip sistemi
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Brezilya için fabrika üretimi araçlarda kaybolan araçların bulunması için yasal olarak öngörülen bir sistem takılıdır.
Sistemin aktifleştirilmesi
Araç teslimatında araç takip sistemi aktif değildir. Sistemi aktifleştirmek için, aracın araç tanım numarası ve araç sahibine ait bilgiler ile denetleme merkezine kaydının yapılması gerekir. Denetim merkezi bilgileri diğer işlemler ve kayıt için diğer resmi veya resmi olmayan mevkilere iletebilir.
Diğer bilgileri almak için, Volkswagen Yetkili Servisine başvurun.
Temel parçalar ve fonksiyon
Araç takip sistemi araçta takılmış bir kontrol ünitesi ve antenden oluşmaktadır. Araç takip sistemi aktif olduğunda, kontrol ünitesi kontak açıkken aracın yerini anten üzerinden denetleme merkezine gönderir.
Denetleme merkezi, çok uzak mesafelerde dahi araç fonksiyonlarına etki edebilir. Araç yetkili bir kişi tarafından çalıntı olarak bildirilirse, denetleme merkezi durdurulmuş motorun çalıştırılmasını önleyebilir. Ek olarak, çalınan aracın konumunun belirlenmesi için başka adımları başlatabilir.
Denetim merkezi tarafından durdurulan motor, sadece denetim servisi veya Volkswagen Yetkili Servisi tarafından doğrudan araç üzerinde olmak üzere yeniden çalıştırılabilir.
Motor kumandası ve egzoz temizleme sistemi
Konuya giriş
Bu bölümde aşağıdaki konulara ilişkin bilgiler bulacaksınız:Tamamlayıcı bilgiler ve uyarı notları:
UYARI
Egzoz sistemi parçaları çok sıcaktır. Bu nedenle yangın olabilir.
- Aracı egzoz sistemi parçalarının araç altında kuru ot gibi kolay alev alan malzemelerle temas edebileceği şekilde park etmeyin.
- Egzoz boruları, katalitik konvertör, ısı kalkanları veya dizel partikül filtresi için ek alt taban koruması veya korozyon korumalı malzeme kullanmayın.
Kontrol lambaları
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Yanıyor | olası nedenler | Yardım |
---|---|---|
Motor kumandası arızalı (Electronic Power Control). | Motoru Yetkili Serviste kontrol ettirin. | |
Çalıştırmadan önce dizel motorun ön ısıtması. | ⇒ Motorun çalıştırılması ve durdurulması . | |
Katalitik konvertör arızalı. | Gazdan çekin. Dikkatlice en yakın Yetkili Servise sürün. Motoru kontrol ettirin. | |
Dizel partikül filtresi kurum ile dolmuş. | Yakl. 15 dk. 4. viteste (düz şanzıman) veya D sürüş kademesinde (otomatik şanzıman) en az 70 km/sa (45 mph) hızla sürüş yapın. Geçerli hız sınırlarına dikkat edin. Kontrol lambası sönmüyorsa ⇒ . Yetkili Servise başvurun. |
Yanıp sönüyor | olası nedenler | Yardım |
---|---|---|
Motor kumandası arızalı (dizel motor). | Motoru Yetkili Serviste kontrol ettirin. | |
Katalitik konvertöre zarar veren ateşleme kesikliği. | Gazdan çekin. Dikkatlice en yakın Yetkili Servise sürün. Motoru kontrol ettirin. |
Kontak açıldığında fonksiyon kontrolü için bazı uyarı ve kontrol lambaları kısa süreli yanar. Birkaç saniye sonra sönerler.
UYARI
Dizel partikül filtresini temizlerken yasal trafik kurallarına dikkat edin.
- Sürüş tavsiyesi sadece uygun, görüş hava, yol ve trafik durumunda yapılmalıdır.
- Trafikte risk oluşturmayın.
NOT
Araç hasarlarını önlemek için yanan kontrol lambaları ve ilgili tanım ve notları daima dikkate alın.
Kontrol lambası , veya yandığı sürece motor arızaları, yüksek yakıt tüketimi ve motorun performans kaybı hesaplanmalıdır.
Katalizatör
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Katalitik konvertör egzozdaki zararlı madde emisyonunun azaltılması için egzozun ek işlenmesini sağlar. Benzinli motorların egzoz sistemi ve katalitik konvertörünün uzun süre çalışması için:
- Sadece kurşunsuz benzin alın.
- Asla yakıt deposu tam boşalana kadar sürüş yapmayın.
Sürüş sırasında eksik ateşleme, güç kaybı veya motorun yetersiz çalışması söz konusu olursa hızı hemen düşürün ve aracı Yetkili Serviste kontrol ettirin. Yanmamış yakıt böylece egzoz sistemine girebilir ve böylece atmosfere karışır. Ayrıca katalitik konvertör aşırı ısındığında zarar görebilir!
Sorunsuz olarak çalışan bir egzoz temizleme sisteminde dahi motorun belirli çalışma durumlarında kükürt benzeri bir egzoz kokusu meydana gelebilir. Bu durum yakıttaki kükürt oranına bağlıdır.
Dizel partikül filtresi
Önce yönlendirici bilgileri ve güvenlik bilgilerini⇒Konuya giriş
Dizel partikül filtresi egzozdaki kurum partiküllerini filtreler. Kurum partikülleri filtrede toplanır ve yakılır. Volkswagen, yanma işleminin desteklenmesi için sürekli kısa mesafe sürüşlerinden kaçınmanızı önerir.
- Kesinlikle benzin veya sıcak yağ kullanmayın.
- Kesinlikle biodizel kullanmayın. Biodizelin EN 590 çerçevesinde dizel yakıt üreticisi tarafından karıştırılması izinlidir ⇒ Yakıt .
- Asla yakıt deposu tam boşalana kadar sürüş yapmayın.
Dizel partikül filtresinin tıkanmasını önlemek için otomatik şanzımanlı araçlarda dizel partikül filtresinin otomatik olarak temizlenmesi için sürüş işletiminde motor devri yükselebilir. Bu sırada kontrol lambası yanmaz.
Sorunsuz olarak çalışan bir egzoz temizleme sisteminde dahi motorun belirli çalışma durumlarında kükürt benzeri bir egzoz kokusu meydana gelebilir. Bu durum yakıttaki kükürt oranına bağlıdır.
KAYNAK : binekapps.vw.com.tr/
Follow @AlpWebSite
Bizi Takip Edin
Tweetle
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder